Svenska English
Startsidan Discgolf Discar Nyheter Artiklar Tävlingar Banor Länkar Forum
Artikelarkiv
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
December
2011
December
2010
December
November
2009
2008
Januari
2007
Januari
2006
November
Oktober
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Januari
2005
December
Maj
Mars
Januari
2004
Augusti
Juni
Maj
April


Mats Gullander, GDO–08
Mats Gullander, GDO–08

Ken Climo, 11-faldig världsmästare<br/>
Text och bild: www.kenclimo.com
Ken Climo, 11-faldig världsmästare
Text och bild: www.kenclimo.com
Artiklar
discgolfsweden.se - Sveriges discgolfcentrum på nätet
Island-Finland: 1-1
Det känns konstigt att sitta här och skriva om tävlingar där jag inte varit med och ta del av stämningen och spänningen. Sedan ni hörde av mig senast har både den femte och sjätte tävlingen på PDGA Eurotour spelats. Nu får ni ett sammandrag av båda dessa tävlingar för att nästkommande tre veckor få följa mig runt i Europa igen.

Isande vindar och 6 grader varmt
Den femte tävlingen av PDGA Eurotour 2006 spelades i ett land som gjorde debut in i discgolfens finrum. Får jag presentera tävlingen Icelandair Open och välkomna Island in på Europas discgolfscen.

Vi som spelade Stockholm Discgolf Open blev bortskämda med värme runt 25 grader. Spelarna som landade på Island förförra helgen möttes av endast 6-7 grader och kraftiga vindar från Ishavet vilket för mina tankar tillbaka till februari och inte sommaren. Island är - som jag nämnde tidigare - ett nytt land när det kommer till discgolf men genom PDGAs inträde i Europa med PDGA Europa så har Island knutits sig närmare i gemenskapen.

Det något högre kostnadsläget och de ofta höga flygpriserna antar jag var en av orsakerna till att inte fler än 34 spelare valde att delta i Icelandair Open i år. Man har jobbat hårt med tävlingen där man hade flygbolaget Iceland Air som sponsor vilket gjorde att nästan 4000$ delades ut i prispengar. Jag hoppas verkligen att Islänningarna fick mersmak av att arrangera högklassiga tävlingar och dyker upp på nästa års tour. De spelare som var där i år får en angenäm uppgift att göra reklam för tävlingen. Jag kommer inte att vara svår att övertala, jag har redan bestämt att jag ska dit nästa år.

För lätt bana?
Vad det gäller banan har jag förstått att det inte finns alltför mycket skog, utan den största motståndaren är vindarna från ishavet som kan vara nog så förrädiska. När jag tittade på resultatlistan fick jag en bild av att banan inte var alltför svår. Jag vill inte försöka prata bort de fina prestationer som spelarna gjorde men när sista placeringarna i tävlingen går runt på 54 kast så upplever i alla fall jag att banan måste bli tuffare inför framtida stortävlingar. Men jag är glad att Island är med och förstärker discgolfen i Europa och jag ser fram emot exotiska tävlingar bland midnattssol och isande vind.

Svår bana i årets Tali Open
Från Island flyger vi nu österut istället och kommer fram till Tali Open som är Finlands bidrag till årets PDGA Eurotour. Tävlingen spelades för tredje året i rad och har blivit känd som en bra tävling, med en mycket svår bana där man som spelare måste vara kompis med OB-linjer och träd. I år var det liksom de andra tävlingarna på touren ett rekordstort startfält som deltog. Till start hade man 118 spelare från fem länder.

Av vad jag hört så är banan mycket svårspelad och det kan vi väl komma överens om efter att sett resultaten i helgen. Det var många av de bästa spelarna på touren som hade det kämpigt och då menar jag i vissa fall riktigt tufft. För hur vanligt är det att Markus Källström tar en sjua på ett hål under en runda?

Jesper Lundmark.
Foto: Pekka Anttila

Jesper felfri
Jesper Lundmark som fick se sig besegrad av Christer Köhler i Stockholm i början av juni imponerade stort på mig med sitt spel nu i helgen, där han tar sin tredje raka seger i Tali Open. Jesper hade en hård kamp med par fyra hålet nummer sjutton där han fick se sig besegrad under två rundor. Både en sjua och en åtta slank in i protokollet, men även två birdies så han fick revansch och kunde gå därifrån med blotta förskräckelsen.

En spelare som imponerat på mig tidigare i år är Ville Piippo. Efter sin fadäs i Holland satte han ett avgörande inspel i finalen i Schweiz för att dela andraplatsen med Tommi Vesala. I helgen var han framme igen. Han har tidigare haft det tufft med huvudspelet, men självförtroendet måste nu vara på topp då han slog ut Timo Pursio i särspel om sista finalplatsen. Även Belgiens Marco LeHousse visar fin form genom att vara med och hota Jesper och slutade på en stark tredjeplats, ett kast efter Christian Sandström.

Ville Piippo.
Foto: Mika Pollari
  Christian Sandström.
Foto: Pekka Anttila

Men det som man kommer att prata om länge är Jespers finalrunda där han på nio hål drog ifrån tvåan Christian med hela åtta kast efter en felfri finalrond. Jag var i kontakt med Jesper efter segern för att få en kommentar till helgen spel och han sa att han har spelat stabilt hela helgen, plus att han fick allt att stämma i finalen.

Mer än halvvägs på touren
Touren är nu till mer än hälften spelad och vi har fått fem segrare på sex tävlingar vilket är verkligen kul. Just nu är vi mitt i högsäsongen för touren med fem tävlingshelger i rad, runtom i Europa. Nu på fredag startar Albuch Open första rundan nere i Tyskland i Söhnstetten, helgen därefter är vi tillbaka i Sverige och Skellefteå Open 15-16 juli och 22-23 juli är det British Open på Beaminsters mäktiga kullar. Efter detta blir det en paus på touren för att sedan avslutas 9-10 september med Jablines Open utanför Paris, Frankrike.

Dessa två veckor som fortlöpt har också varit min paus från touren. Nu kommer jag att spela de kvarvarande fyra tävlingarna och endast få fem dagar hemma de närmaste tre veckorna. Men jag är inte ledsen för det utan det ska bli spännande att ge sig ut i Europa. Tävlingen nu till helgen kommer att bli speciell när vi ska trängas med tusentals fotbollsfans som ska se bronsmatchen som spelas i Stuttgart. Eftersom vi inte tänkte på boende i tid så ska vi bo i tält i Tyskland, jag håller tummarna att vädret håller sig vackert nere på kontinenten.

Ett stort tack till Christian Sandström som var generös att dela med sig av sin upplevelse på Island. Ha en skön vecka och till er som har er sommarsemester, res gärna runt och besök de vackra discgolfbanor som ni kan hitta runt om i vårt vackra land.

Emil Isaksson

Damerna som spelade final + Marcus Källström.
Foto: Jenni Laakso
Artiklar
12-28 Året som gick — 2012
12-23 Året som gick — 2011
12-21 Året som gick — 2010
11-04 Discgolfsweden testar
01-01 Året som gick — 2007
01-14 Året som gick — 2006
11-05 Böglobbyn på SVT
10-19 Sagan om Serpent Hill
08-20 Tredje gången gillt
07-06 Island-Finland: 1-1
Fler artiklar >>

Lydie Hellgren, Italia Open 2010
Lydie Hellgren, Italia Open 2010

David Höjetun
David Höjetun
Annons
innovastore.se
powergrip.fi - Nätbutik för Discgolf
annons