Svenska English
Startsidan Discgolf Discar Nyheter Artiklar Tävlingar Banor Länkar Forum
Artikelarkiv
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
December
2011
December
2010
December
November
2009
2008
Januari
2007
Januari
2006
November
Oktober
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Januari
2005
December
Maj
Mars
Januari
2004
Augusti
Juni
Maj
April


Fredrik Granåsen 1997
Fredrik Granåsen 1997

Johan
Johan "Floppen" Robertsson från Uppsala Frisbee
Artiklar
discgolfsweden.se - Sveriges discgolfcentrum på nätet
Böglobbyn på SVT
Den 6 november 20:30 på SVT2 sänds den första av åtta delar av programmet "Böglobbyn". En av de frågor som behandlas i det första avsnittet gäller intressekonflikten mellan homosexuella och discgolfutövare som vill nyttja samma område i Slottsskogen. Då programmet Böglobbyn ämnar visa situationer ur de homosexuellas perspektiv blir det tyvärr en naturlig konsekvens att discgolfutövarna i detta fall är motpolen, det vill säga "de onda", och då jag i programmet för discgolfutövarnas talan tänkte jag här klargöra hur intervjun gick till, och redovisa min syn på konflikten.

på plats i Slottsskogen
Slottsskogen Den tolfte september träffade jag reportern Anders Backlund och fotografen Benjamin Jónsson i Slottsskogen. De ville intervjua discgolfare och filma discgolf i Slottsskogen. De nämnde inte vilket program de jobbade för eller vad för eventuell vinkling programmet skulle göra. Inledningsvis fick Backlund en snabbkurs i hur man kastar och puttar, och då han redan efter tio minuters träning kunde kasta en Aviar Putter rakt och utan fladder kan jag nog säga att han har talang.


Bögberget
Som många andra trodde jag länge det var en skröna att homosexuella nyttjade delar av Slottsskogen som cruisingställe, men jag hade fel. Jag har inte varit mycket i Slottsskogen eller spelat många gånger på banan men jag har ändå sett sexuella aktiviteter vid mer än ett tillfälle. Jag kan förstå att många reagerar över de sexuella aktiviteterna men själv upplever jag att vandalisering och nedskräpning är ett mycket större problem än sexakterna.

Om du vill finna en sexuell kontakt, ställ dig vid en stam och skym den vita färgen. Från gångvägen kan intressenter då räkna de vita stammarna. Om de ser färre än alla vita stammar vet de att tillgängliga män väntar på "Bögberget".
foto: Jonas G

Vid årets första Västkusttoursdeltävling i Slottsskogen skulle jag vid ett tillfälle putta knästående, men jag fick omvärdera detta beslut för att slippa sätta knät på en använd kondom. Förutom använda kondomer, kondomförpackningar, och toalettpapper, har det ofta funnits utdragna sidor från porrtidningar på marken. För icke-discgolfare är detta tillräckligt för att undvika området, men discgolfarna har tyvärr inte denna möjlighet.

För discgolfarna är dock det största problemet den systematiska förstörelsen på korgarna. Stulna kryssfötter (fäster korg i marken) och bortsläpade korgar har varit en så pass vanlig förkomst att Bo Söderberg som driver discgolfbanan har låst fast många av korgarna med stålvajer i närbelägna träd.
Att tvingas ställa korgen bredvid ett träd är naturligtvis inget som är positivt för hålet och avsaknad av kryssfötter innebär att korgarna står för lågt, snett och lätt tippar.

Tyvärr skyddar inte stålvajern mot alla former av vandalism. Jordankare kan ganska lätt brytas av och för ungefär en vecka sedan kapade någon stålvajern på två korgar för att därefter stjäla dem. För närvarande finns det därför endast 16 korgar i Slottsskogen. Märk dock väl att det jag invänder mot inte har något alls att göra med vare sig sexualitet eller kön.

Vem har rätt till vad?
Något språkrör för de homosexuella som nyttjar området i Slottsskogen känner jag inte till vilket innebär att en konstruktiv debatt är svår att föra. Den enda egentliga diskussion jag fört kring crusing i Slottsskogen var med Anders Backlund under intervjun, men då höll jag en lägre profil för att undvika säga något som kunde missuppfattas som provokativt.

Anders Backlund berättade att de homosexuella hade rätten på sin sida när de ville nyttja området som cruisingställe. Jag hoppas detta behandlas i programmet för jag förstår verkligen inte hur någon kan ha rätt till detta. Om du har sex på allmän plats och någon reagerar faller detta under brottsrubriceringen förargelseväckande beteende eller störande av den allmäna ordningen.

Frågan är då om Slottsskogen kan räknas som en offentlig plats, vad är en offentlig plats? Ordningslagen listar flera exempel på offentlig plats, här följer två:
  • Parker och andra platser som i detaljplan redovisas som allmän plats och som har upplåtits för sitt ändamål; och
  • andra landområden som används för allmän gångtrafik.
Båda dessa exempel är applicerbara på Slottsskogen. Även om namnet "Slottsskogen" kan föra tankarna till skogen, som inte räknas som offentlig plats, är det i de allra högsta grad en park och parken nyttjas i allra högsta grad som vandringsled för allmän gångtrafik. Det torde därför vara ställt utom tvivel att Slottsskogen är en park och att sexuella aktiviteter därmed är olagliga om någon stör sig på dem, men låt oss likväl leka med tanken att det är lagligt.

Vad än Böglobbyn eller cruiser-samhället vill göra gällande är inte protesterna mot homosexuella utan mot sexuella aktiviteter. Om två personer haft sex vid flamingo-dammen i Slottsskogen hade polisen fraktat bort dem på mindre än fem minuter, oavsett kön och oavsett sexuell läggning.

Ett vanligt argument som framförs är att cruisersamhället i Slottsskogen har historiska anspråk på området då de nyttjat området så länge, och därför ska prioriteras högre än discgolfarna; även detta argument haltar betänkligt. Det kan mycket väl vara så att ingen annan vistas i detta område just för att de inte vill konfrontera människor som öppet har sex. Om jag hade haft barn och kunde välja mellan att promenera i två områden, där det ena området var Bögberget och det andra området en "vanlig" park, då vore mitt val enkelt. Om det nu är så att cruisersamhället skrämt bort övriga parkbesökare från detta område, varför har de då ensamrätt på området?

minoriteter
På Böglobbyns programtablå kan du läsa:
   "Nu hotas kärleksnästet av en grupp manliga idrottsutövare."
och redan här framgår det med all önskvärd tydlighet att Böglobbyn inte har någon önskan av ett rättvisande neutralt reportage, utan endast är ute efter sensationsökande proaganda som glorifierar homosexuella.


Jag beklagar att jag vare sig är homosexuell eller kvinna, för det krävs bevisligen mer än mitt ord för att övertyga Anders Backlund om att både homosexuella och kvinnor är fullt kapabla att utöva vår sport.

Det finns en stor poäng med ett samhällsmagasin som står upp för en minoritet, men om kampen för minoriteten (homosexuella cruisers) består av att smutskasta en ännu mindre minoritet (discgolfare) då går poängen förlorad. Den intressekonflikt mellan homosexuella cruisers och discgolfare Böglobbyn vill belysa, den existerar inte idag och har aldrig existerat. Discgolfbanan i Slottsskogen har tillstånd för att verka på angiven plats, och banan har utsatts för omfattande skadegörelse av personer som inte har lagliga anspråk på området. Denna skadegörelse slår inte mot Göteborg kommun utan mot den enskilda individen Bo Söderberg som får bekosta reparationerna ur egen ficka.

Det finns absolut ingen anledning till varför homosexuella cruisers och discgolfutövare inte ska kunna samsas i Slottsskogen, men då krävs det att den ena sidan presterar något konstruktivare och intelligentare än vandalism.

  Jonas G
kommentar efter att ha sett programmet
Jag har nu sett programmet och kan konstatera att programtablån skrämde upp mig i onödan. Backlund utmålade inte discgolfarna som onda individer och vare sig discgolfande Ulf Wickstrand, Markus Nylund eller jag själv trampade i klaveret.

Det visade sig dessutom att många av de homosexuella som tidigare huserat på Bögberget nu flyttat till Redbergsplatsen och blivit grannar med mig. När förstörelsen slutat helt springer jag upp en fredagskväll och bjuder på öl.


mer läsning:
  • Böglobbyns hemsida, här kan du redan nu se programmet
  • tidigare artikel på Expressen om konflikten
  • reportern Anders Backlunds blogg
  • specifikt blogginlägg om Slottsskogen


Artiklar
12-28 Året som gick — 2012
12-23 Året som gick — 2011
12-21 Året som gick — 2010
11-04 Discgolfsweden testar
01-01 Året som gick — 2007
01-14 Året som gick — 2006
11-05 Böglobbyn på SVT
10-19 Sagan om Serpent Hill
08-20 Tredje gången gillt
07-06 Island-Finland: 1-1
Fler artiklar >>

Dennis Vuorisalo på lag-SM i Karlstad 2010
Dennis Vuorisalo på lag-SM i Karlstad 2010

Kalle Arnby i Scandinavian Open 2008
Kalle Arnby i Scandinavian Open 2008
Annons
innovastore.se
powergrip.fi - Nätbutik för Discgolf
annons