Svenska English
Startsidan Discgolf Discar Nyheter Artiklar Tävlingar Banor Länkar Forum
Artikelarkiv
2017
2016
2015
2014
2013
2012
December
2011
December
2010
December
November
2009
2008
Januari
2007
Januari
2006
November
Oktober
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Januari
2005
December
Maj
Mars
Januari
2004
Augusti
Juni
Maj
April


Kalle Arnby i Scandinavian Open 2008
Kalle Arnby i Scandinavian Open 2008

Svante Eriksson anno 1997
Svante Eriksson anno 1997
Artiklar
discgolfsweden.se - Sveriges discgolfcentrum på nätet
Året som gick - 2006
Discgolfåret 2006 har inneburit en stadig tillväxt av sporten. För de svenska toppspelarna har det inte varit ett toppår. I konkurrens med de bästa internationella spelarna (amerikanarna) har inte spelkvalitén räckt riktigt ända fram, men i europeisk konkurrens så har de svenska spelarna dominerat fullständigt.

Internationella tävlingar
Av 10 deltävlingar i Eurotour så vanns 8 av svenska spelare i openklassen och 7 i damklassen!
De tre första i Eurotour sammanlagt var alla från Sverige: Jesper Lundmark, Christian Sandström och Emil Isaksson. Damklassen vanns av Lydie Hellgren.

Top 3 Eurotour - 3:a Emil Isaksson, 1:a Jesper Lundmark, 2:a Christian Sandström
Foto: Martin Frederiksen


Det var två svenska deltävlingar i Eurotour, Stockholm Discgolf Open och Skellefteå Open. Dessa tävlingar var de med flest deltagare och mest prispengar i Eurotour. Dessutom de enda deltävlingarna som spelades på professionella banor.

Skellefteå Open - 1:a Birgitta Lagerholm, 2:a Niloofar Mosavar Rahmani, 3:a Lydie Hellgren
Foto: Tony Söderström

Som sagt mot hårdaste internationellt motstånd hade svenskarna det svårt. Det blev ingen riktig topplacering på vare sig VM, USDGC, Players Cup, Japan Open eller European Open. Bästa resultatet gjorde nog Niloofar Mosavar Rahmani med sin andra plats i European Open.

Svenska tävlingar
Svenska mästare 2006 blev Jesper Lundmark i open, Birgitta Lagerholm i dam, Erik Boström herrjunior, Oscar Stenfelt, pojkjunior och Peter Bygde i master. Vinnarna korades i Svenska Mästerskapstouren i Discgolf (SMTD) som i år bestod av fem deltävlingar.

Oscar Stenfelt
Foto: Tony Söderström

Svenska mästerskapet i discgolf för klubblag vanns av Skellefteå Discgolf före Järva Discgolf Club. Dessa klubbar har varit framgångsrika i år. 4 av 5 individuella svenska mästare kommer härifrån, Järva (3) och Skellefteå (1).
I det segrande laget från Skellefteå spelade Jesper Lundmark, Linus Åström, Tomas Ekström och Jonas Almström.

Pargolf-SM vanns av Markus Källström och Anders Swärd i open. Emelie �Åström och Niloofar Mosavar Rahmani vann damklassen. Herrjuniorklassen vanns av Magnus Lindahl och Magnus Snällfot medan Jonas Lindholm i par med Peter Bygde vann master-klassen (+40).

Pargolfsegrarna Anders Swärd till vänster och Markus Källström till höger
Foto: Tony Söderström

Antalet tävlingar har ökat, speciellt de mindre regionala tävlingarna. Det var omkring 50 nationella eller regionala tävlingar. Dessutom ett otal lokala tävlingar, kvällstourer etc. För första gången spelades tävlingsformen Ace Race i Sverige. Ace Race går ut på att spelarna endast försöker få hole in one på utkasten. Tävlingarna spelades på tre platser och var väldigt uppskattade. Dessutom ökar antalet vintertourer över landet vilket visar att discgolf egentligen är en åretrunt-sport!

Ranking
Bästa PDGA världsrankingen under året fick Jesper Lundmark på 5:e plats och Birgitta Lagerholm på 9:e plats.

Sponsrade spelare
Under året blev ytterligare tre svenska spelare sponsrade av en disctillverkare. Christer Köhler blev sponsrad av Innova och Linus Åström och Daniel Strandberg är numer kontrakterade av Latitude 64.

Banor och websiter
Omkring 10 nya banor kom till under året och det är nu ungefär 100 banor med 9 korgar eller mer i landet. Utöver dessa finns det också en mängd kortare banor, t.ex. på skolor, med färre än 9 korgar.

En ny website hade premiär under året. Det är discgolfguide.se som har ingående information om sveriges discgolfbanor.Discar
Sveriges första golfdisctillverkare, Latitude 64, började sälja sina första discar under året. Först ut var Medius, en långflygande midrange driver och därefter putt och inspelsdiscarna Sinus och Sinus AP. Lite senare på säsongen kom den överstabila drivern Primitus och därefter en lite mindre överstabil, Mirus. Förutom golfdiscar så tillverkar Latitude 64 det mesta i tillbehörsväg inom discgolfen.Med modellerna från Latitude 64 så kom det 53 nya modeller under året. Så många golfdiscsmodeller har aldrig kommit ut under ett år. De svenska spelarna har nu ett i det närmaste oöverskådligt utbud av golfdiscar att välja bland.

Sporten börjar definitivt bli mer internationell, fyra nya tillverkare har dykt upp. Först ut amerikanska Quest Applied Technologies som i samarbete med Gateway utvecklat och släppt ca 25 stycken nya discar. Kanadensiska Snap, Nya Zeeländska Disc Golf Aotearoa och finska Discmania har också visat upp sina premiärprodukter under året. Pacific Cycle fick också tre discar godkända, man är dock inte ny tillverkare utan man har funnits med ett tag, In-step korgen har levererats med dessa tre discar sedan 2004.Bland Innovas stora sortiment märker vi de nya driver-modellerna Max och TeeRex. Dessutom dök två nya midrange-discar också upp, Goblin och Skeeter. Man har under året också lanserat en mängd äldre modeller i den nya Star-plasten.

Tvåan bland disc-tillverkarna när det gäller antal producerade discar, amerikanska Discraft började året med att lansera en ny plast "Elite Special Plastic" (ESP) som svar på Innovas Star. Först ut i ESP blev drivern Surge som kort efter det följdes av ytterligare en driver, Pulse. Under våren släpptes Discrafts mest sålda midrange Buzzz i GT-version. Dessutom gjorde man nåt som ingen tillverkare "lyckats" med tidigare, man släppte en andra första pressning (!?), "2nd 1st run" av Z-Buzzz. Under hösten dök midrange-discarna Meteor och Torque upp, båda i ESP. Torque ströks efter mycket kort tid från sortimentet.

Millennium lanserade sin version av Star-plasten, kallad Sirius under våren. Man släppte en stabilare variant av Orion LS, kallad Orion LF.

DGA har släppt Rogue under oktober. Rogue är egentligen tillverkad av Discraft och är en mindre stabil variant av Surge.

Gateway har legat ganska lågt. Istället har man gemensamt med Quest AT släppt en drös med nya mer eller mindre innovativa skapelser, Scream-serien med små gropar på toppen och/eller på undersidan, samt Odyssey-serien med sin tudelade konstruktion och mycket mer. Är det nåt företag som verkligen provar nya vägar så är det Gateway/Quest AT.The sport of the future
Sammanfattningsvis, sporten som under närmare 30 år har kallats "the sport of the future" gör fortfarande skäl för sin slogan. Däremot börjar tecken synas på att discgolfen kan bli en känd sport som står på egna ben och som snart kan bli en sport och fritidssysselsättning i nuet även hos den breda allmänheten. Antalet banor ökar och det går nu snart att hitta banor i alla delar av landet. Antalet tävlingar på olika nivåer ökar hela tiden och i och med Latitude 64 har vi en tillverkare av discgolfprodukter på hemmaplan. Nya discgolfsiter som behandlar discgolfen på djupet dyker upp, nu senast discgolfguide.se och givetvis de senaste åren discgolfsweden.se.

Vad man hoppas på framöver är t.ex. en bättre täckning i media. Möjligtvis kan vi se det 2008 då Skellefteå Open ska omvandlas till en major-tävling med ambitioner att bli den mest prestigefyllda tävlingen i Europa och en av de mest prestigefyllda i världen.

/Jonas Löf & Kjell Söderholm
Artiklar
12-28 Året som gick — 2012
12-23 Året som gick — 2011
12-21 Året som gick — 2010
11-04 Discgolfsweden testar
01-01 Året som gick — 2007
01-14 Året som gick — 2006
11-05 Böglobbyn på SVT
10-19 Sagan om Serpent Hill
08-20 Tredje gången gillt
07-06 Island-Finland: 1-1
Fler artiklar >>

Camilla Jernberg och Kalle Arnby vann sina klasser i Västervik 2010
Camilla Jernberg och Kalle Arnby vann sina klasser i Västervik 2010

Mats Gullander, SDGO–02
Mats Gullander, SDGO–02
Annons
innovastore.se
powergrip.fi - Nätbutik för Discgolf
annons