Svenska English
Startsidan Discgolf Discar Nyheter Artiklar Tävlingar Banor Länkar Forum
Artikelarkiv
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
December
2011
December
2010
December
November
2009
2008
Januari
2007
Januari
2006
November
Oktober
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Januari
2005
December
Maj
Mars
Januari
2004
Augusti
Juni
Maj
April


Birgitta Lagerholm
Birgitta Lagerholm

David Höjetun
David Höjetun
Artiklar
discgolfsweden.se - Sveriges discgolfcentrum på nätet
Discgolfsweden testar —
Gävle mot Husum och Söderhamn
Två banor i ropet, Gävle och Husum. En bana lite i skymundan, Söderhamn. I ett jämförande test skall vi se hur olika spelare bedömer dessa banor. Testet utfördes i slutet av juli 2010.

Testpatrull
Familj Granåsen
Filippa 8 år:kastar om hon måste, men gillar mer äventyr och natur.
Karl-Johan 10 år:börjar få till kasten och tror sig redan kunna slå farsan.
Fredrik X år:klart ringrostig världsspelare som numera kastar endast några få rundor per år.


Planering
För att kunna besöka så många banor som möjligt användes discgolfguide.se för att hitta vägbeskrivningar, kartor, och protokoll. Det såg lovande ut, sju banor scannades ut längs norrlandskusten. Hörnefors och Härnösand fick senare strykas i planeringsstadiet. De redan bekanta banorna Sundsvall och Umeå ströks på grund av dåligt väder. Testpatrullen han till slut med tre banor.Bana 1 — Gävle
Kommer till den parkering som indikerar starten och upptäcker att hål 1 saknas. Den karta som erhållits av discgolfguide.se är uppenbarligen inte helt aktuell. Då Gävle är en fin bana förväntades lite information om detta, men tyvärr stod ingenting vid bankartan (vid hål 1:s tidigare start) om att förändringar skett, även om det var uppenbart då ett hus nu stod på gamla ettan.

Efter ett besök på cafét mellan hål 18 och hål 2 (cafét har en hel del besökare som frågar efter vägen) stegar vi iallafall ner mot hål 2 och utgår därifrån.

Wow, det ser läckert ut. Läckert innebär också mindre lämpligt för barn och nybörjare. Många förmaningar till de yngre och vi slapp hamna i vatten och djungellikt gräs. Hål 3 fortsätter lika storstilat med häftigt utkast och korgplacering men stora möjligheter till lost disc och letande. Efter några hål blir det mer spel på öppna gräsytor och det flyter på bättre.

Hål 16 i Gävle Karl-Johan och Filippa på hål 16 i Gävle

Kommentarer från panelen
Filippa: Spännande skog och mark. Hålen för svåra och för långa. Småkottarna var roliga.
Karl-Johan:Rolig med svår bana, orkade inte riktigt med de längre hålen, men 3:a på 3:an var en fjäder i hatten.
Fredrik: Riktigt häftig bana med utmanande hål, där det finns stor potential för toppklass. Då krävs dock en hel del putsande av den del av terrängen som inte är park. Beror helt på ambitionsnivån. Lite besviken att det inte var tydligare skyltat, även om det inte var extremt dåligt. Många har haussat banan därför var förväntningarna jättehöga.Bana 2 — Husum
Det var lite svårt att förstå från kartan jag hade var banan låg, men efter att ha kört mot centrum och rakt genom byn kom vi fram. Lätt som en plätt. Där stod det Välkommen, och HDGK:s klubbmärke dinglade i en skylt ute vid vägen. Jo man tackar.

Ett av de första intrycken är de hemsnickrade korgarna. De är inte så tokiga, men saknar helt den klassiska kedjeklangen, och drop-lådan ser lite annorlunda ut. I övrigt sväljer den ungefär som normala discar.

Ganska snart märker man att banan är lagd för motionsspel, och att det är en riktigt trevlig park som man bjuds på. Det är bra skyltat och alla skyltar finns på plats. Mycket bra för tillfälliga besökare. För övrigt var det en tjej som under tiden vi åt korv vid bensinmacken kom in på denna mack och frågade efter var banan låg, roligt.

Välkommen till Husum Karl-Johan i Husum

Kommentarer från panelen
Filippa: Trivdes bra på cafét, hade inte lust att spela den dan. Cafét nyrenoverat och trevligt.
Karl-Johan:Kanske den bästa bana jag spelat. Inte lika fin som Järva men roligare. Perfekt för mig.
Fredrik: ”Myser runt” som Freppa beskrivit det i ett forum-inlägg. Finns potential i området och parken. Hålen lite väl enkla för min smak, men ace-chans på varje hål är roligt det också. Den närliggande fabriken ser också väldigt imponerande ut ”live”, och en skarp kontrast mot den trevliga parken. Banan gör sig klart bättre i verkligheten än på de bilder man sett på hemsidan.Bana 3 — Söderhamn
På gamla flygområdet hittade vi till en bana. Beskrivningen från discgolfguide.se funkade bra sista biten, och när man såg en korg var det lätt att parkera där.

Ingen översiktskarta hittades, och numreringen på banan verkar vara lite förändrad, men då varje korg hade en skylt som indikerade var nästa håls utkast var så hittade vi runt. Området kräver inte så mycket skötsel och underhåll då det verkar vara mark som sköts iallafall, men där det behövdes var det vid speltillfället lite högt gräs och risk för borttappade discar. Man ser att det finns en ambition att bygga en ”riktig” bana och hålen var relativt långa och svåra. Helt klart en bana att träna runt på. Tror det bara finns 9 korgar, men det vore roligt med 18 i området. Ett område som dessutom har vandrarhem i närheten. Spela och bo kunde vara ett koncept.

Här trivdes tyvärr också småkrypen och myggen. Vet inte om det är så vanligen, men efter att ha varit i ett knott och myggfritt Umeå blev kontrasten stor, och barnen fick en hel del skumma bett efter detta.

Söderhamn Hål 1 i Söderhamn

Kommentarer från panelen
Filippa: Det var jättekul att det fanns borstar på vissa hål så att man kunde borsta utkasten. Det var roligt.
Karl-Johan:För mycket högt gräs och för mycket myggor. Lite för långa hål.
Fredrik: En bana som duger bra för träning. Skulle gärna spela lite fler varv här. Dessutom en gräsplan att träna på bredvid. Tyvärr hanns inte vattenhålen med. Jag älskar vatten...
Inget test utan poäng
Betyg (1= mycket dåligt 3= ok 5 =mycket bra)
KategoriGävleHusumSöderhamn
Hitta till hål 1253
Barn och Motion353
Elitspel534
Skötsel343
Wow-faktor532
Bankarta343
Totalt212418Förbättringsmöjligheter
• Bättre skyltning till banorna.
• Aktuell bankarta är viktigt, se till att uppdatera.
• Meddela discgolfguide.se de förändringar som görs så trivs vi discgolfturister.Slutkommentar
Husum vann poängjakten, men man får nog säga som så att för elitspelaren är Gävle den bana man vill spela, men för barn och montionärer vinner Husum. Söderhamn vinner ingen kategori, men är inte alls oäven och har möjligheter.

/ Fredrik Granåsen
Artiklar
12-28 Året som gick — 2012
12-23 Året som gick — 2011
12-21 Året som gick — 2010
11-04 Discgolfsweden testar
01-01 Året som gick — 2007
01-14 Året som gick — 2006
11-05 Böglobbyn på SVT
10-19 Sagan om Serpent Hill
08-20 Tredje gången gillt
07-06 Island-Finland: 1-1
Fler artiklar >>

Mike Mosers roller fastnade i ett träd, USDGC–10
Mike Mosers roller fastnade i ett träd, USDGC–10

Lydie Hellgren, Italia Open 2010
Lydie Hellgren, Italia Open 2010
Annons
innovastore.se
powergrip.fi - Nätbutik för Discgolf
annons