Svenska English
Startsidan Discgolf Discar Nyheter Artiklar Tävlingar Banor Länkar Forum
Artikelarkiv
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
December
2011
December
2010
December
November
2009
2008
Januari
2007
Januari
2006
November
Oktober
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Januari
2005
December
Maj
Mars
Januari
2004
Augusti
Juni
Maj
April


Kalle Arnby i Scandinavian Open 2008
Kalle Arnby i Scandinavian Open 2008

Kalle Arnby i Scandinavian Open 2008
Kalle Arnby i Scandinavian Open 2008
Artiklar
discgolfsweden.se - Sveriges discgolfcentrum på nätet
Året som gick — 2010
Klubbar
En av de absolut viktigaste delarna inom discgolfen är klubbarna med ett begränsat antal ideellt arbetande personer. Det har startat några nya klubbar i år, men önskvärt vore om det i framtiden fanns en klubb per bana. I dag är det knappt 50 % av banorna som är kopplade till en klubb.

klubbar Bland de nya klubbarna i år finns Östersund FC och Älmhult DK. Älmhult verkar ha en del nya idéer på gång, de har till exempel startat en mörkergolf-tour. En annan klubb som är relativt ny är Visättra Discsport. Visättra jobbar aktivt med både bana och aktiviteter, de har till exempel vinterträning på en belyst snöröjd konstgräsplan.

Karlstads FSK har på relativt kort tid bidragit till att få igång discgolfen i Värmland. För inte allt för många år sedan var Värmland en vit fläck på discgolfkartan, men nu finns det fem sex banor och lag- och pargolf-SM arrangerades 2010 i Karlstad.


Banor
En bana kan se ut på många olika sätt — allt från korthålsbanor på sex hål till tävlingsbanor på 36 hål. Banor kan vara betal- eller gratisbanor, ligga i varierande terräng, och förvaltas på olika sätt. Vanligtvis ligger de på kommunal mark och sköts genom olika kombinationer av kommunal skötsel och ideellt arbete.

banor Det finns även privata banor som ägs av markägaren själv. Det första renodlade exemplet på detta i Sverige är Vrenninge Discgolf vars bana har funnits några år, banan är nu etablerad på Mälartouren. I framtiden kan man hoppas på att fler markägare startar banor på sin egen mark.

Antalet banor runt om i världen växer med ett stort antal varje år. I USA finns det drygt 3 200 banor att jämföra med Sveriges dryga 130 banor. Närmare 4 000 banor finns i världen 2010 att jämföra med år 2000 då endast 1 000 banor fanns, alltså en fyrdubbling på 10 år. I genomsnitt invigdes det under 2010 en ny bana per dag.

Antalet nya banor i Sverige var inte rekordhögt under året, men förutom de nya banorna har existerande banor byggts ut eller byggts om, därtill planeras invigning av flera nya banor under 2011.

Det är svårt att avgöra om det är Sverige eller Finland som numera är tvåa när det gäller antalet banor i världen, Kanada är däremot klar fyra. Enligt frisbeegolfradat.fi har Finland närmare 200 banor, men denna lista inkluderar även borttagna banor, banor i väldigt dåligt skick, och planerade banor. Motsvarande svenska lista tillhandahålls av discgolfguide.se och deras motsvarande "bruttolista" består av 181 banor. I PDGA Course Directory listar Sverige 129 banor och Finland 32.

För ett par år sedan hade Sverige varit klar tvåa. Att det numera är betydligt jämnare och svårare att avgöra beror till stor del på det enträgna arbetet av Jussi Meresmaa och Innova Europe. De säljer konceptet DiscGolfPark vilket består av allt utom det fysiska arbetet med anläggningen. De hjälper till med bandesign, arrangerar öppningsdagar, utbildar skolungdomar i banans närhet, och mycket mer. Bara under 2010 har de i Europa assisterat vid uppförandet av mer än 70 banor, mer än 40 av dessa har varit i Finland, och 25 av dessa har varit kompletta DiscGolfPark.

Det verkar även finnas utrymme för fler banor och kringförsäljning i Sverige. Latitude 64° har under året satsat på marknadsföring och försäljning bland annat genom att visa sig på mässor.

Det första exemplet på en bana som har fått en plats i kommunernas översiktsplanering är Discgolf Terminalen i Skellefteå som finns nämnd i förslag till översiktsplan Skellefteå 2030. Nu väntar vi på att banan även ska bli detaljplanelagd.

Att få med banor i den kommunala planeringen är viktigt och det visar inte minst exemplet med Järva Discgolf Park vars existens hotas av en framtida begravningsplats.


E-ray
E-Ray
E-Ray Sweden AB är ett nystartat discgolf-företag som 2010 lanserade sina första produkter i Sverige.

Grundare till E-Ray är Jönköpingssonen Erich Altoray som numera bor och arbetar i Shanghai, Kina. Övriga ägare i företaget är Jesper Lundmark, Martin Rosengren och en herre till som inte vill synas.


Hall of Fame
Tomas Ekström
Tomas Ekström
Sverige har sen tidigare en medlem i discgolfens Hall of Fame, Mats Bengtsson.

I år fick vi en andra representant då Tomas "Larsa" Ekström från Skellefteå valdes in. Detta motiverades med Tomas betydande insatser för discgolfsportens utveckling, att han visat på gott ledarskap och sportslighet både på och vid sidan av banan samt på ett förtjänstfullt sätt marknadsfört sporten.


Mediebevakning
Mange & Wille
Mange Schmidt & Wille Crawford med kultur-
och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth
Wille Crawford och Mange Schmidt har verkat som ambassadörer för discgolf då de i flera sammanhang lyft fram sporten, inte minst i Lilla Sportspegelns inslag från 10 maj 2010 som finns tillgängligt på SVT Play tills den 11 maj 2011. Även Oscar Stenfelt fick ett reportage om sin framfart på discgolf-scenen i Lilla Sportspegeln 2010.

Skellefteå fick uppmärksamhet då Skellefteå Golf Challenge genomfördes, en tävling mellan (boll)golf och discgolf. Tillställningen var mycket jämn och slutade 1–1. Reportage och bilder tillhandahålls av Norran, den nyhetstidning som genom åren varit bäst på att lyfta fram discgolfevenemang.

Många fler inslag har sänts och publicerats under året, både rörande Scandinavian Open, SM, och mindre tävlingar. En yrvaken Camilla Jernberg blev uppringd av radio-/TV-programmet Rivstart som gratulerade till hennes EM-guld och ställde frågor kring sporten.

Sommaren 2009 tog Jonas Löf med hjälp av Tomas Hammar initiativ till att producera en högkvalitativ video avsedd att marknadsföra discgolf — Swedish discgolf promo. Positiva omdömen av videon har fortsatt att komma även 2010 och Youtube-videon har idag setts mer än 50 000 gånger.

Malmö arrangerade årets första tävling på den Nationella Touren och passade i samband med detta på att utvärdera ny teknik då finalspelet livesändes på Internet.


Tävlingar
Det var rekordstort antal tävlingar i Sverige under året, allt från små lokala kvällstourer till internationella tävlingar. Hela 31 stycken av dessa var PDGA-sanktionerade vilket placerar Sverige på andra plats i världen.

Till många av årets tävlingar var det deltagarrekord och framförallt var det ett stort anmälningstryck till många tävlingar som blev fulla rekordsnabbt. Till 2011 finns det planer på att erbjuda ett ratingbaserat system för anmälningar till vissa tävlingar vilket är efterlängtat för att förhindra att många bra spelare missar möjligheten att delta på till exempel en EuroTourtävling.


Internationella tävlingar
Sverige dominerade de större klasserna i Europa, men har det lite tungt på till exempel master och juniorsidan. Globalt sett dominerade USA fullständigt.


VM
VM VM som spelades i Indiana, USA bjöd på några lite oväntade segrar. Eric McCabe vann openklassen och andraplatsen delades mellan David Feldberg, Paul Ulibarri och Josh Anthon. Bäste svensk blev Jesper Lundmark på 15 plats.

Även i damklassen blev det tronskifte då Sarah Stanhope vann med sex kasts marginal till Des Reading på andraplats. Trea blev den regerande världsmästarinnan Valarie Jenkins.

VM är fortfarande ett i grunden amerikanskt mästerskap. 307 spelare deltog i år. Av dessa är ett försvinnande antal från andra länder än USA. Det är inget nytt med en liten del "utländska" spelare, men i år var det värre än på mycket länge. Man kan önska att PDGA på något sätt arbetar med frågan framöver. Varför inte göra om det till ett amerikanskt mästerskap och starta upp ett United States Disc Golf Open vartannat år? Då blir det en stor major i USA varje år. VM borde bli en mindre tävling endast för klasserna open och dam, kanske endast Open och ett separat dam-VM. Max 144 spelare och ett mindre arrangemang under färre dagar, som kan spelas i andra länder än USA.


United States Disc Golf Championship
USDGC Blott 18-årige Will Schusterick, USA, vann årets mest konkurrenskraftiga tävling — United States Disc Golf Championship. På andra plats kom Nikko Locastro och på tredje plats Steve Brinster, alla från USA. Bäste europé blev Jussi Meresmaa från Finland på fjärde plats, vilket är den bästa placeringen för en icke-amerikan i tävlingens historia.

De högst rankade svenskarna fanns inte på plats men den bästa svenska placeringen blev likväl detsamma i år som föregående år. 2009 var Jesper Lundmark bästa svensk på plats 43, i år blev Emil Dahlgren bäste svensk med samma placering. Tävlingen hade 185 spelare och de svenska spelarna fick följande placeringar:
43.Emil Dalhgren
68.Hasse Tegebäck
79.Johannes Högberg
89.Jonas Grundén
140.Camilla Jernberg
154.Birgitta Lagerholm

Stroke and distance rules, en helt oprövad stor regeländring som innebär att kast som landar out of bounds kastas om med 1 pliktkast, infördes med mycket kort varsel innan tävlingen och är på sitt sätt symptomatiskt att discgolfen som tävlingssport kanske inte är helt torr bakom öronen ännu.

bil
En misslyckad uppvärmning
Den andra dagen på USDGC 2010 fick lite annorlunda uppmärksamhet än önskvärt i media då en av spelarna valde att köra ut på hål 5 på morgonen för att fotografera. Bilen hade lämnats med växeln ur utan parkeringsbroms, och medan spelaren fotograferade rullade bilen ner i vattnet. Schemat fick flyttas en timme medan bilen bärgades.

USDGC 2010 var den tolfte årliga upplagan. 2011 kommer USDGC att ta en paus för att därefter spelas vartannat år med början 2012.


Presidents Cup
Presidents Cup Presidents Cup är en tävling mellan USA och Europa där de bästa amerikanska och europeiska spelarna ställs mot varandra.

2010 spelades denna tävling i samband med United States Disc Golf Championship. Lagkapten för Team Europe var Hasse Tegebäck och lagkapten för Team USA var David Greenwell.

Europa representerades av följande åtta spelare:
Karl Johan NyboDanmark
Emil DalhgrenSverige
Juho RantalaihoFinland
Espen MökkelgjerdNorge
Johannes HögbergSverige
Jesse HeinonenFinland
Birgitta LagerholmSverige
Camilla JernbergSverige
Team Europe
Team Europe: Jesse Heinonen, Karl Johan Nybo, Birgitta Lagerholm, Johannes Högberg, Hans Tegebäck (kapten), Emil Dahlgren, Camilla Jernberg, Juho Rantalaiho och Espen Møkkelgjerd

USA var på förhand storfavoriter och vann också tävlingen ganska komfortabelt. Den mycket välproducerade dokumentärfilmen Honor Above All handlar om Presidents Cup 2010. Därtill finns fler resultatorienterade filmer på Youtube.


EM
Jesper Lundmark
Jesper Lundmark tog EM-guld
Camilla Jernberg
EM-guld till Camilla Jernberg
Jesper Lundmark tog med segern i Frankrike hem sitt andra EM-guld. Jesper vann en spännande final före närmaste jagande Simon Lizotte som tog silver och Karl Johan Nybo som tog brons. De svenska open-spelarna la beslag på tio av de tjugo främsta platserna.

Topp-10 svenskar i openklassen:
1.Jesper Lundmark
4.Johannes Högberg
5.Markus Källström
6.Oscar Stenfelt
7.Henrik Wahlman
13.Emil Dahlgren
14.Anders Källström
17.Jonas Grundén
17.Dennis Vuorisalo
20.Mats Öberg

Camilla Jernberg vann damklassen lite överraskande med hela 16 kasts marginal till Birgitta Lagerholm. Ett mått på hur bra Camilla spelade är att hennes finalrunda hade räckt till en andraplats i openfinalen, slagen endast av Jesper.

De fyra svenska damerna som deltog i EM la beslag på samtliga finalplatser:
1.Camilla Jernberg
2.Birgitta Lagerholm
3.Niloofar Mosavar Rahmani
4.Angelica Frantz

I master blev Robert Buzasy främste svensk med en femteplats, Per Gylle slutade åtta.

Juniorklassen vanns av Seppo Paju från Finland som spelade fantastiskt bra, hans resultat hade räckt väldigt långt i openklassen. Bästa svenska junior blev Ruben Smedberg på plats 11, Kaj Larsson slutade på plats 14.


Scandinavian Open
Scandinavian Open Skellefteå anordnade för andra gången majortävlingen Scandinavian Open. Fyra spelare stod i särklass: David Feldberg vann före Nikko Locastro två kast före Cale Leiviska som i sin tur var ett kast före titelförsvarande hemmasonen Jesper Lundmark.

I damklassen vann Birgitta Lagerholm före Karin Magnholt, tredjeplatsen delades mellan Melody King och Angelica Frantz.

Scandinavian Open läggs tills vidare på is. Ett majorarrangemang är ett stort åtagande och för framtida majortävlingar krävs det nog att stora delar av discgolf-Sverige samverkar i arrangemanget.


EuroTour
EuroTour EuroTour 2010 bestod av 11 deltävlingar och Sverige dominerade. 25 % av de totalt 610 spelarna på EuroTour bestod av svenska spelare.

Markus Källström, som slutade tvåa på EuroTour 2009, vann openklassen och det var svenskt på fyra av de fem första platserna. I damklassen blev det svenskt på de tre första platserna, Birgitta Lagerholm återtog titeln från Camilla Jernberg.
Markus Källström
Markus Källström vann EuroTour
Open
1.Markus Källström
2.Ville Piippo
3.Anders Swärd
4.Emil Dahlgren
5.Oscar Stenfelt

Dam
1.Birgitta Lagerholm
2.Camilla Jernberg
3.Angelica Frantz
4.Anne Matilainen
5.Alessa Schwarz

Master
1.Kari Vesala
2.Jean-Louis Tanghe
3.Derek Robins
4.Dan Johansson
5.Andreas Gertsch

Fullständiga resultat finns på PDGA Europe.


Stockholm Discgolf Open
SDGO SDGO fortsatte för 32:a året i rad och är en av världens mest långvariga tävlingar. Denna deltävling i EuroTour vanns av Nikko Locastro före Markus Källström med David Feldberg på tredjeplats.

I damklassen vann Birgitta Lagerholm tätt före Angelica Frantz med Karin Magnholt som trea.

Med 216 deltagare var SDGO årets största tävling i Europa.


Twin Lake Annual
TLA I år var det två svenska deltävlingar i EuroTour. Oscar Stenfelt vann en överlägsen seger och har under året etablerat sig som trea i Sverige i hård konkurrens med en handfull spelare, däribland Emil Dahlgren och Anders Swärd. Tvåa i TLA blev Emil Dahlgren ett kast före Henrik Wahlman på tredjeplats.Nationella tävlingar
Birgitta Lagerholm
Birgitta Lagerholm
SM
SM avgjordes i år i Gävle där 123 spelare deltog. Svenska mästare blev:
klassspelareklubb
OpenMarkus KällströmBrunna FdK
DamBirgitta LagerholmJärva DGC
PojkjuniorAnton LindhHärnösands DGC
MasterPeter BygdeJärva DGC
GrandmasterKenneth BarmanStockholm-Kärsön FK

Markus och Birgitta försvarade sina titlar från 2009.


Lag-SM och Pargolf-SM
WIFT i lag-SM
WIFT: Dennis, Mattias, Jonas, och Anders
Lag-SM avgjordes 2010 på Skutberget i Karlstad. Westervik IFT vann lag-SM utan att förlora någon match.

Laget bestod som många gånger tidigare av Dennis Vuorisalo, Mattias Nilsson, Jonas Hälleblad, och Anders Swärd.

1. Westervik IFT
2. Uppsala FDK
3. Järva DGC


Även i pargolf-SM visade WIFT framfötterna och knep guldet:
klassspelareklubb
OpenAnders Swärd & Jonas HällebladWestervik IFT
DamMaria Töndel & Emma TöndelKFUM Örebro
MasterJohan Eriksson & Fredrik BlomHaninge FC
HerrjuniorLinus Eliasson & Pontus SnällKarlstads FSK & KFUM Örebro


Nationella touren
Emil Dahlgren
Emil Dahlgren vann NT
Den nationella touren hade 2010 fyra deltävlingar:
– i Malmö på Bulltofta,
– i Västervik på Jenny,
– i Falköping på Mösseberg, och
– i Kungsängen på Lillsjöbanan.

Spelarnas tre bästa resultat på de fyra tävlingarna räknades för att kora totalsegrare. Fullständiga resultat för den nationella touren finns på discgolfresultat.se. Totalsegrare blev:
klassspelareklubb
OpenEmil Dahlgren360°
DamCamilla Jernberg360°
MasterStefan SwärdWestervik IFT
HerrjuniorViktor JohansenOnsala DGK
PojkjuniorDavid SwärdWestervik IFT


DM

Ken Färnefors
Ken Färnefors vann DM Öst
Distriktsmästare blev:
ÖstOpenKen Färnefors
JuniorEric Widegren
SydOpenEmil Isaksson
MasterJoakim Grahn
VästOpenPatrik Berglund
DamSabina Engström
MasterFrank Almberg
NorrOpenTomas Ekström
DamLinnea Hagenbjörk
HerrjuniorChrister Johansson
PojkjuniorEmil Snällfot
MasterGunnar Johansson
GrandmasterTorbjörn Degerström


Regionala tourer
Under året spelades de för bredden så viktiga regionala tourerna. Vinnare blev:
Johannes Högberg
Johannes vann Mälartouren

Dan Johansson
Dan vann Västkusttouren
Norrlandstouren
OpenPeder Boberg
DamLinnea Hagenbjörk
HerrjuniorChrister Johansson
PojkjuniorPär Andersson
MasterGreger Jansson
GrandmasterThomas Björkén
MotionHenrik Söderlind

Mälartouren
OpenJohannes Högberg
DamSabina Engström
HerrjuniorEric Widegren
AvanceradJanne Karlsson
MotionMartin Ljungberg

Smålandstouren
OpenFredrik Widehäll
MotionBjörn Gustavsson

Västkusttouren
OpenDan Johansson
DamJessika Edvardsson


Ranking och rating
Markus Källström och Jesper Lundmark dominerade svensk discgolf även 2010. Markus var i 2010 års sista världsranking nummer nio medan Jesper var på plats 14. Världsrankingen kan beskådas på pdga.com/WorldRankings och World_Rankings_Dec10_-_Men.pdf.

Européer på världsrankingens topp-100
Anders Swärd
Anders Swärd i full drive
9.Markus Källström
12.Jussi Meresmaa
13.Simon Lizotte
14.Jesper Lundmark
15.Karl Johan Nybo
31.Juho Rantalaiho
34.Sylvain Gouge
38.Emil Dahlgren
40.Anders Swärd
42.Oscar Stenfelt
43.Christian Sandström
54.Ville Piippo
74.Johannes Högberg
75.Patrik Berglund
77.Karl Arnby
79.Daniel Strandberg
89.Jesse Heinonen
99.Dan Johansson

David Feldberg från USA hade årets högsta rating med 1044 vilket tillsammans med Ken Climos toppnotering från 2002–2003 är den högsta rating någon spelare har haft.

I slutställningen för 2010 års rating hade följande 10 svenskar högst rating:
Oscar Stenfelt
Oscar Stenfelt, årets nykomling?
1035Jesper Lundmark
1030Markus Källström
1015Christian Sandström
1012Oscar Stenfelt
1012Patrik Berglund
1010Emil Dahlgren
1009Jonas Hälleblad
1008Dan Johansson
1006Daniel Strandberg
1004Karl Arnby

Här hemma har Oscar Stenfelt redan hunnit etablera sig i toppen, men när året summeras har Oscar en mycket stor chans att ro hem PDGA-titeln årets nykomling.

damernas världsranking är Birgitta Lagerholm främste europe på plats sex:
Angelica Frantz
Angelica Frantz på plats 18
6.Birgitta Lagerholm
15.Camilla Jernberg
18.Angelica Frantz
24.Anne Matilainen
26.Niloofar Mosavar Rahmani
27.Karin Magnholt

I slutställningen för 2010 års rating hade följande 10 svenskor högst rating:
942Birgitta Lagerholm
921Camilla Jernberg
919Angelica Frantz
917Niloofar Mosavar Rahmani
910Karin Magnholt
897Linnea Hagenbjörk
853Anna Marklund
834Elsa Nummelin
808Jenny Eriksson
800Emelie Åström


Nya discar 2010
PDGA testade och godkände 39 stycken helt nya disc-modeller under 2010, ett i övrigt spännande år då hela tre nya aktörer dök upp på marknaden.

Innova
Wahoo R-Pro
Wahoo R-Pro
Innova är fortfarande dominerande på marknaden när det gäller antalet sålda discar, marknadsandelen minskar dock. Företaget släppte två nya varianter av de numera klassiska discarna Roc och Teebird under våren: Roc + respektive Teebird +. Båda discarna är försedda med samma lite lätt vinklade innerkant som exempelvis Riot från Latitude 64°.

Några befintliga modeller släpptes i R-Pro-plast, exempelvis Rancho Roc, Rhyno samt PoleCat. En annan nyhet på marknaden var DX Dart.

I slutet av året godkändes tre nya discar med siktet inställt på nybörjare och motionärer, drivern R-Pro Wahoo (släpptes i början på december), drivern Vulcan (släpps just innan jul som fundraiser i Champion-plast), samt midrange-discen Wedge (släpps under 2011).


Latitude 64°
Visst är det kul att det går bra för svenska Latitude 64°, man har jobbat på och tagit en ordentlig marknadsandel av både den internationella och svenska discgolfmarknaden.

Tre nya modeller släpptes under 2010: Fuse (midrange), River (kontrolldriver) och Flow (driver); alla släpptes i Opto- respektive Gold-line-plast. Därtill släpptes de existerande modellerna XXX och Trident i Gold-line. Latitude har dessutom även satsat på kläder och uppgraderat sina väskor.


River Opto River Opto
Discmania
Discmania fick hela fyra nya modeller godkända av PDGA 2010: MD2 och TD släpptes på våren, DD2 under sommaren och PD2 godkändes i början av december. Disarna tas med hjälp av Innova som även tillverkar discarna.

TD är en understabil driver, MD2 en mindre stabil variant av MD1, DD2 en mindre stabil variant av DD och till slut PD2 som är en riktigt överstabil rackare. Dessutom släpptes en rad tidigare modeller som fundraisers i C-line-plast (läs Innovas Champion-plast).


S-line TD S-line TD
Millennium
Företaget Millennium har det varit lugnt runt de senaste åren, men man har jobbat på i det tysta.

Två nyheter presenterades under året, som vanligt i samarbete med Innova. Nyheterna bestod av befintliga modeller men i nya plaster: Orion LS i Quantum-plast samt Polaris LS i Sirius-plasten.


Orion Quantum LS 1st run Orion Quantum LS
Discraft
Discraft ESP Nuke släpptes i standardsortimentet under hösten. Nuke modifierades lite under året för att få stabilare egenskaper, under senhösten dök den också upp i Z-plast.

Årets Ace Rrace-disc gick som vanligt hem bland spelarna och blev godkänd i november under namnet Hornet. Discen släpptes i Z-plast tillsammans med Z Buzzz SS och X Nuke i december.


Z Hornet Z Hornet
Disc Golf Association
Disc Golf Association släppte nya bredrimmade Hurricane i Proline-plast (samma som Discrafts ESP-plast), ett syskon till Discrafts Force.


Hurricane 1st Run Hurricane 1st Run
Westside Discs
Sydfinska Westside Discs utvecklar sina modeller i samarbete med Latitude 64° som också tillverkar dem. Westside släppte sin andra modell, puttern Swan, under våren 2010, därtill släpptes drivern Northman.

På senhösten kom den uppgraderade varianten Swan 2 med mer stabilitet. Drivern King godkändes under november och lär komma ut på marknaden tidigt under 2011. Westside har även tre nya modeller under utveckling.


Swan 2 Eco Swan 2 Eco
Gateway
Gateway hade utåt sett ett lugnt år, de fortsätter producera attraktiva putters i olika plaster och mjukhetsgrader.

En ny disc lanserades, extrema Ninja i Evolution-plast. Ninja är en låg, spetsig och bredrimmad driver (2,8 cm), den är extremt snabb, men så klart inte PDGA-godkänd.


Ninja Evolution Ninja Evolution
Quest
Quest släppte i tysthet en ny kontrolldriver under hösten, Scream Max. Discen har samma lätt vinklade innerkant som exempelvis Riot och Roc +.


Scream Max Scream Max
Ching
Ching lanserade en ny variant av Fusion-plasten med flerfärgstryck. Discarna drogs tillbaka eftersom plasten reagerade med vatten och löstes upp!


Fusionline Genesis Fusionline Genesis
Vibram
Vibram utvecklade en driver i samma division som Innovas Teebird, Ascent släpptes under november månad.


Ascent Ascent
Discwing
Brittiska Discwing har det varit ganska tyst om nu i ett par år. Under 2010 blev två drivers godkända: Fluent och Vantage samt puttern Mark. Discarna kommer lanseras under 2011.


Crosshair Crosshair Baseline
Daredevil
Kanadensiska Daredevil lever mycket på sina ultimate-discar, men de har en serie golfdiscar också.

Sortimentet kompletterades under november med två överstabila midrange discar: Moose och Grizzly samt en ny driver Sasquatch med fet rim. Moose och Grizzly är PDGA-godkända sen länge medan Sasquatch inte skickats in ännu.


Moose Flex Performance Moose Flex Performance
MVP Disc Sports
MVP Disc Sports dök upp förra året med puttern Ion där kanten och överdelen är tillverkad i två olika plaster.

Företaget etablerade sin putter på marknaden samtidigt som de jobbade med midrange-discen Vector som godkändes strax innan julen 2010.


Ion Ion
Nya tillverkare
Prodiscus
Prodiscus är en ny finsk aktör på marknaden med Kai Vesa i spetsen. Först ut blir puttern Joker (Jokeri) som godkändes under senhösten, två drivers håller man på att jobba fram.


Jokeri Jokeri 1st Run
ABC Discs
Amerikanska ABC Discs från Illinois under ledning Dan Pastore fick 5 modeller godkända under 2010.

De lanserade under våren den biffiga puttern Money, lite senare kom två drivers: Secret Weapon och Gamma Ray samt två midrange: Mission och Flying Squirrel, som lanserades under PDGA-VM i somras. Dessutom är drivern Screamer under utveckling.


Mission Mission
DKG Discsports
Ytterligare ett nytt amerikansk märke släppte discar 2010, DKG Discsports från Tennessee drivs av Jeffrey G. Karl. De har fått hela 8 discar godkända av PDGA under året, inget har dock lanseras på marknaden i någon större omfattning.

Två drivers: Hail Mary och Wing And A Prayer samt midrangeen Miracle finns tillgängliga i ett fåtal webshopar och på större tävlingar, de övriga fem har inte släpps ännu. Discarnas design är mycket speciell, innerkanten är lutat runt 45 % och mjukt kurvad.


DKG Hail Mary Genesis Hail Mary Genesis
En röstning kring vilken disc från 2010 som är bäst finns i DGS-forumet.


/ Jonas Löf, Kjell Söderholm, och Jonas GrundénReferenser
foto/illustrationfotograf
klubbarJonas Grundén
banorJonas Grundén
Tomas EkströmJonas Löf
Mange Schmidt & Wille Crawford med kultur-
och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth
Cherine Khalil
En misslyckad uppvärmningJonas Grundén
Team EuropeJonas Grundén
Jesper Lundmark tog EM-guldJonas Grundén
EM-guld till Camilla JernbergOlivier Mackowiak
Markus Källström vann EuroTourJonas Grundén
Birgitta LagerholmAnders Oscarsson
WIFT: Dennis, Mattias, Jonas, och AndersJenny Högkvist, nwt.se
Emil Dahlgren vann NTRobert Dahlgren
Ken Färnefors vann DM ÖstMartin Jansson
Johannes vann MälartourenTony Söderström
Dan vann VästkusttourenPeter Lundmark
Anders Swärd i full driveMartin Jansson
Oscar Stenfelt, årets nykomling?Martin Jansson
Angelica Frantz på plats 18Nicklas Tränk
- - -
Artiklar
12-28 Året som gick — 2012
12-23 Året som gick — 2011
12-21 Året som gick — 2010
11-04 Discgolfsweden testar
01-01 Året som gick — 2007
01-14 Året som gick — 2006
11-05 Böglobbyn på SVT
10-19 Sagan om Serpent Hill
08-20 Tredje gången gillt
07-06 Island-Finland: 1-1
Fler artiklar >>

Kalle Arnby i Scandinavian Open 2008
Kalle Arnby i Scandinavian Open 2008

Markus Källström siktar rätt
Markus Källström siktar rätt
Annons
innovastore.se
powergrip.fi - Nätbutik för Discgolf
annons