Svenska English
Startsidan Discgolf Discar Nyheter Artiklar Tävlingar Banor Länkar Forum
Artikelarkiv
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
December
2011
December
2010
December
November
2009
2008
Januari
2007
Januari
2006
November
Oktober
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Januari
2005
December
Maj
Mars
Januari
2004
Augusti
Juni
Maj
April


Fredrik Granåsen 1997
Fredrik Granåsen 1997

Lazslo Persson i Falköping Open –07
Lazslo Persson i Falköping Open –07
Artiklar
discgolfsweden.se - Sveriges discgolfcentrum på nätet
Året som gick — 2012
Utbildningar
utbildning 2012 fanns tre separata träningstillfällen för discgolfinstruktörer. Förbundets tjejsatsning har pågått i två år så Först ut var damerna vid ett utbildningstillfälle som ägde rum i Alingsås, därefter följde ett utbildningstillfälle i Stenungsund och det sista tillfället var i Visättra Stockholm.

Totalt utbildades ungefär 30 discgolfinstruktörer. Förhoppningen från förbundet är att dessa instruktörer med stöd av utbildningen ska våga starta upp träningsverksamhet i sina föreningar och även känna sig trygga med att visa upp och lära ut sporten till de som inte tidigare provat på.

→ Läs mer på frisbeesport.se/Discgolf/Utbildning/


Disciplinära åtgärder
rött kort Det finns endast en europeisk spelare på
PDGA:s lista över nuvarande avstängda spelare. Redan 2008 stängdes EM-arrangören Pascal Thioux av då han inte betalade ut prispengar. 2012 kontaktade Pascal PDGA Europe och verkar ha inlett arbetet med återbetalningen, men arbetet strandade och hans avstängning är därmed fortfarande aktiv och kommer så vara tills prispengarna betalats ut och ett efterföljande straff avtjänats.

I år delade PDGA ut 15 nya straff, ingen av dessa straff gällde europeiska spelare. Listan innehåller 46 aktiva avstängningar där de hårdaste straffen dömts ut till spelare som tävlat trots att de varit avstängda. Dave Mellin och Chris Cook har båda avstängningar på minst 10 år.

→ PDGA:s lista över nuvarande avstängda spelare


Banor
Discgolfbanor i Sverige listar i år 117 banor (114 förra året) medan Disc Golf Course Review rapporterar 135 banor (128 förra året) i Sverige. Hur trovärdiga dessa siffror är kan vara svårt att avgöra, gamla banor som förfallit plockas inte bort lika aktivt som nya banor läggs till listorna.

Banor avsedda för tävlingar på elitnivå tar oftast ganska lång tid att etablera. Ett undantag finns i Hässleholm där en elitbana uppfördes på rekordtid och invigningen skedde i samband med arrangemanget av en deltävling på Discsports Nationella Tour och 2013 kommer Par-SM att spelas på samma bana.

När vi skrev vår årskrönika för två år sedan skrev vi om explosionen i Finland, hur de på väldigt kort tid samlat på sig närmare 200 banor. Den stora anledningen till detta var Innova Europes (tidigare Discmania) arbete med införsäljning av banor i Finland. Discgolfbanor finns nu nästan överallt i Finland och två år efter vi rapporterat om 200 banor i Finland listar frisbeegolfradat.fi/radat närmare 300 banor.

Marknaden i Finland börjar bli mättad och Sverige är ett land Innova Europe kommer expandera till under 2013, förhoppningsvis kan Innova Europe få till samma framgångssaga här som i vårt grannland.

I världen finns det idag 4 995 banor enligt Disc Golf Course Review, en klar ökning från 2011 då de listade 4 300 banor.

→ Discgolfbanor i Sverige
→ Disc Golf Course Review
→ PDGA Disc Golf Course Directory


Förändringar av PDGA-regler 2013
Inga förändringar gjordes i reglerna 2012, däremot har regelverket skrivits om rejält inför 2013. De största förändringarna är strukturella, det ska nu vara lättare att hitta i reglerna och regelverket ska vara enklare att förstå, men vissa regler har även förändrats. Tidigare var samtliga spelregler samlade under samma paragraf (803). Dessa regler har nu delats upp i flera avsnitt:

§ 802 — Basic rules of Play
Detta avsnitt är riktat till nybörjare och innehåller de grundläggande reglerna, till exempel hur en runda påbörjas och hur du markerar ditt läge.

§ 803 — The Lie
Mer komplext avsnitt behandlade spelarens läge, hinder & lättnad, omkast och misplay.

§ 804 — The Throw
Avsnittet behandlar hur lång tid spelaren får ta på sig, mandatory, OB, lost disc, och andra faktorer som påverkar själva kastet.

§ 805 — Tournament Procedures
Innehåller formalia kring överklagan, resultathantering, och hur lokala regler ska tillämpas.

§ 806 — Discretionary Rules
Listar de regler en TD kan välja att tillämpa utan att PDGA på förhand behöver kontaktas. För närvarande innehåller detta avsnitt endast 2-metersregeln.

§807 — Experimental Rules
Experimentella regler är regler som TD får lov att tillämpa om PDGA godkänner dem, en ansökan måste skickas till PDGA innan tävlingen.

§ 808 — Rules Q & A
Här listas många frågor med tillhörande svar. Frågorna (och svaren) gäller hur regelverket tillämpas, vad händer till exempel om en grupp börjar spela innan startsignalen för rundan har hörts.

Övriga ändringar
 • Avsnittet som tidigare kallades Playing the Stipulated Course har utökats, ombearbetats och döpts om till Misplay.

 • Nya termer:
  • Approximate Position
  • Falling Putt
  • In-bounds
  • Position
  • Previous Lie
  • Re-throw
  • Tee Line

 • Termer som tagits bort:
  • Completion of a Round
  • Fairway
  • Thrower
  • Two meter rule

 • Endast ett vittne behövs för regelbrott som resulterar i en varning (till exempel första fotfelet på en runda). En andra person behöver fortfarande bekräfta regelbrottet om bestraffningen är allvarligare än varning, det vill säga om bestraffningen minst är ett straffkast.

  Om ett kast har brutit mer än 1 regel ska den regel med störst straff tillämpas. Exempel: ett kast med fotfel (varning) resulterar i OB (straffkast), spelaren ska då bestraffas för OB.

  Om flera regler brutits och dessa har samma bestraffning ska regelbrotten bedömas kronologiskt — det första regelbrottet ska bestraffas. Exempel: ett kast missar mandatory och discen landar sen OB, i detta fallet ska endast plikt utdömas för missat mandatory.

 • 30-sekunders-regeln startar nu omgående när du kommit fram till din disc, inte när du markerat ditt läge.

 • Att bära en otillåten disc är inte längre straffbart, du måste kasta discen för att straff ska utdelas. Detsamma gäller för otillåtna hjälpmedel. Spelare tillåts använda handduk eller dyna på sitt läge. GPS-enheter är numera tillåtna.

 • "Den kastade discen anses ligga på den position där den först kom till vila."
  Detta är ett viktigt koncept som tillämpas på många andra regler. När discens position har identifierats är det denna som gäller, även om discen senare flyttas, oavsett hur discen flyttas. Många andra regler beror av denna regeln, till exempel discar i vatten och discar under marknivån.

 • Den spelade discen är nu det huvudsakliga sättet att markera ett läge. En mini-disc är ett alternativ.

 • Fotfel:
  • Kastaren får inte själv dömma vid fotfel.
  • Spelaren får lov att hämta den kastade discen efter ett fotfel
   (30-sekunders-regeln gäller dock).
  • Det finns inte längre en tidsgräns på tre sekunder efter ett fotfel, anmärkningar på fotfel måste göras snabbt.

 • Några undantag har lagts till i avsnittet om störningar: att störa för att förhindra skada eller för att förhindra lost disc är tillåtet (om kastaren tillåter detta).

 • Tvåmetersregeln har flyttats till Discretionary Rules.

 • Att spela från en annan spelares läge räknas nu som misplay (incorrect lie misplay), vilket innebär att detta endast bestraffas med ett straffkast, tidigare bestraffades detta med två straffkast.

 • Hela gruppen måste hjälpa till i letandet efter en lost disc. Den som startar klockan måste informera resten av gruppen när klockan startats.

 • Ändringar rörande mandatory:
  • Spelare kan inte längre kasta tillbaka runt ett mandatory efter spelaren passerat detta korrekt.
  • Det finns inte längre en standard-drop-zone vid mandatory. Om banan inte har en markerad drop-zone vid ett mandatory ska spelaren kasta om från föregående läge.

 • Scorekort anses vara sena 30 minuter efter avslutad runda, tidigare var det 25 minuter som var denna gräns.

→ PDGA-regler 2013
→ PDGA-regler 2013 (pdf)


PDGA & Världen
Världen I år hade PDGA 1 799 medlemmar i Europa, en ökning med drygt hundra medlemmar. Sverige och Finland stog för den största ökningen: Sverige fick 59 fler medlemmar och har nu 363 medlemmar och Finland ökade med 69 medlemmar och har nu 577 medlemmar.

Sverige är fortfarande det europeiska land som anordnar flest PDGA-tävlingar. 2012 hade vi 52 tävlingar jämfört med Finlands 34. I hela Europa anordnades det 227 tävlingar.

Nytt för 2012 var att PDGA införde
League Events vilket innebär att veckotourer nu kan PDGA-sanktioneras och därmed vara ratinggrundande. Sju League Events spelades i Europa varav två i Sverige.

→ Tillväxt i Europa
→ PDGA Leagues


Internationella tävlingar
Tidigare år har vi kunnat konstatera att USA dominerar sporten och inget nytt hände på denna fronten 2012. USA dominerar fortfarande med samma eftertryck.

2012 var det första året som Sverige inte dominerade både open och damklassen i Europa. I damklassen råder det fortfarande stor svensk dominans men i openklassen har Finland, med sin bredd, tagit taktpinnen, detta märks inte minst när man tittar på
världsrankingen.


VM
VM 2012 2011 var ett rekordår när det gällde antalet svenska deltagare i VM, då deltog 26 svenskar. I år spelades VM på 14 banor i Charlotte och det var nio svenskar på plats.

Färre spelare, tillsammans med det faktum att detta var det första VM på mycket länge utan Markus Källström eller Jesper Lundmark, bidrog till att den amerikanska dominansen var förkrossande.

Paul Mcbeth vann relativt överlägset före Richard Wysocki och därefter fanns nästan uteslutande amerikaner.
Topp-5 Open
1.Paul Mcbeth
2.Richard Wysocki
3.Will Schusterick
4.Michael Johansen
5.Cale Leiviska
→ Resultat

Finlands Seppo Paju blev främste europé med en fin sjätteplats före storheter som Doss, Feldberg, och Locastro; men Seppo och Frankrikes Sylvain Gouge var de enda européerna bland de 40 främsta.

Paul McBeth
Paul McBeth vann VM-guld

Sarah Hokom
Sarah Hokom vann VM-guld
Även i damklassen uteblev de europeiska framgångarna. Camilla Jernberg och Angelica Frantz, som slutade topp-10 förra året, var inte med och de svenska färgerna försvarades främst av Ragna Bygde som slutade på plats 14.

Damklassen var en spännande historia som avslutades med att Sarah Hokom, efter sju rundor och final, vann ett kast före Valarie Jenkins.
Topp-5 Dam
1.Sarah Hokom
2.Valarie Jenkins
3.Catrina Allen
4.Courtney Mccoy
5.Sarah Stanhope Cunningham
→ Resultat


Européer i openklassen
(totalt 144 spelare):
6.Seppo Paju (Finland)
29.Sylvain Gouge (Frankrike)
46.William Gummesson
80.Henrik Wahlman
111.Thomas Finborud (Norge)
112.Richard Kilander
119.Ingar Ballo Sandum (Norge)
121.David Berglund
124.Kenth Lindqvist
133.Tomas Ekström
→ Resultat

Europeiskor i damklassen
(totalt 30 spelare):
14.Ragna Bygde
18.Jessika Edvardsson
23.Linda Emanuelsson
28.Ragne Elise Huseby (Norge)
29.Ragnhild Gryt (Norge)
→ Resultat


USDGC
2011 tog USDGC en paus och spelas numera vartannat år, 2012 var den trettonde upplagan av tävlingen.

Länge ansågs United States Disc Golf Championship (USDGC) vara ädlare än VM men för ett par år sedan började tävlingsstaben leka väldigt fritt med reglerna och de har nu även delat de upp tävlingen i Open Flight och Performance Flight där den senare innebär en form av handikappstävling, detta har inneburit att både status och intresse för tävlingen börjat sjunka.

Ken Climo
Climo kom tolva
Open Flight har 72 platser där 20 platser tilldelas de spelare som slutade topp-20 på den senaste USDGC. Övriga platser tilldelas med tio kvaltävlingar. Nio av dessa är i USA, den enda kvaltävlingen utanför USA var Stockholm Discgolf Open.

Måndagen innan tävlingen (som börjar på onsdagen) spelas en kvaltävling på plats. Spelarna med de fem lägsta rundorna får en plats i Open Flight, första kvalrundan kostar $50 och efterföljande rundor kostar $25.

Att det endast finns 72 spelarplatser i Open Flight innebär att det är betydligt svårare att kvala in till Open-tävlingen (tidigare var samtliga platser i USDGC Open-platser) vilket i sin tur innebar att det blev mycket svårare för svenskar att resa tillsammans till USDGC. Detta var en stor anledning till att inga svenskar alls deltog i årets USDGC och detta har inte hänt tidigare… åtminstone inte i modern tid.

Av de 58 deltagarna i Open Flight var Will Schusterick bäst och vann två kast före Richard Wysocki.

→ Resultat Open Flight
→ Resultat Performance Flight
→ USDGC


EM
Lanslaget
Svenska landslaget
EM spelades 2012 i Colchester i England. Arrangörerna fick mycket negativ kritik, främst på grund av väldigt låga prispengar — vinnaren i openklassen fick ungefär 4500 kronor — vinnaren i Stockholm Discgolf Open fick nästan tio gånger så mycket.

Banan fick utstå negativ kritik på grund av farliga hål som både satte byggnader och förbipasserande människor i spel. Även prisutdelningen fick rejäl kritik: om två spelare delade en medalj kallades endast den spelare med bäst sistarunda upp till prispodiet.

På plussidan för EM var vädret och införandet av Nations Cup, en nationstävling mellan de deltagande länderna där samtliga spelares resultat summerades. Sverige vann Nations Cup före Finland:

Camilla Jernberg
Camilla sätter putt för EM-silver

Bygde & Grundén
Bygde och Grundén i masterklassen
LandPoäng
Sverige 353
Finland 291
Tyskland 124
Norge 121
Schweiz 110
Österrike 55
Danmark 54
Storbittanien52
Belgien 49
Nederländerna43
Frankrike 38
Litauen 33
Italien 7
Estland 0
Ungern 0

EM spelades endast på en bana, för att ändå kunna erbjuda 192 spelarplatser användes golfstart, ett förfarande som innebär att samtliga spelare började på hål 1 men påbörjade sin runda vid olika tidpunkter på dagen.

Den första dagens starttider slumpades ut och det blev inte bättre än att totalsegraren Simon Lizotte startade i den första gruppen på morgonen och fick spela en runda i vindstilla och gick runt på en fantastisk 54-runda. Totaltvåan Karl Johan Nybo gick däremot ut i en av de sista grupperna och hade kraftig vind hela rundan. Karl Johan kom in sju kast sämre och med facit i hand avgjordes EM redan här. Lizotte vann sen EM totalt fyra kast för Nybo.

Tobias Östling
Brons till Tobias Östling
Tobias Östling presenterade sig på allvar i discgolfeliten. Med två fina avslutande rundor avancerade han starkt genom fältet och delade till sist bronset med Oscar Stenfelt.

Svenskar i open-klassen
(90 spelare)
1.Simon Lizotte (Tyskland)
2.Karl Johan Nybo (Danmark)
3.Tobias Östling
3.Oscar Stenfelt
7.Christian Sandström
12.Emil Dahlgren
15.Anders Swärd
17.Henrik Johansen
20.Johannes Högberg
29.Daniel Carlquist
30.Mattias Sandkvist
32.Erich Altoray
33.Henrik Wahlman
34.Ken Färnefors
36.Peter Fredriksson
42.Arne Mejlholm
46.Anders Källström
50.Pontus Welin
→ Resultat


Ragna Bygde
Guld till Ragna Bygde
I damklassen var det stor svensk dominans med tre svenskor på de två(!) första platserna.

Ragna Bygde vann EM-guld före Camilla Jernberg och Angelica Frantz som delade silvret. Dessa tre spelare stod i särklass, fyran Natalie Holloköi från Schweiz var hela 20 kast från Camilla och Angelica.

Svenskor i dam-klassen
(20 spelare)
1.Ragna Bygde
2.Camilla Jernberg
2.Angelica Frantz
11.Niloofar Mosavar Rahmani
14.Linda Emanuelsson
→ Resultat


Kaj Larsson
Silver till Kaj Larsson
I herrjuniorklassen (deltagare yngre än 19 år) spelade Kaj Larsson fantastiskt bra och hans resultat hade sånär räckt till topp-tio i openklassen. Tyvärr spelade den tyska junioren Sven Rippel ännu bättre, hans resultat hade räckt till sjätteplatsen i open-klassen, så Kaj fick nöja sig med ett silver.

Svenskar i junior-klassen
(18 spelare)
1.Sven Rippel (Tyskland)
2.Kaj Larsson
3.Gabrielius Gricius (Litauen)
8.Anton Kappling
10.Anton Lindh
11.Pontus Snäll
→ Resultat


Mats Strömgren
Mats Strömgren kom åtta
I master-klassen (deltagare över 40 år) var det riktigt jämt. När finalrundan var färdigspelad stod Peter Bygde och Stephan Müller på samma resultat och särspel krävdes för att kora Stephan Müller som segrare. Två kast bakom tätduon delade fyra spelare på bronset.

Svenskar i Master-klassen
(46 spelare)
1.Stephan Müller (Schweiz)
2.Peter Bygde
3.Robert Buzasy
3.Martin Frederiksen (Danmark)
3.Kari Vesala (Finland)
3.Jouni Leskinen (Finland)
7.Jonas Grundén
8.Mats Strömgren
13.Dan Johansson
14.Per Gylle
→ Resultat


Peter Wikström
Peter Wikström tog brons
I grandmaster-klassen (deltagare över 50 år) hade Sverige en deltagare i Peter Wikström som delade bronset med schweizaren Paul Francz, vann gjorde engelsmannen Derek Robins.

Svenskar i Grandmaster-klassen
(16 spelare)
1.Derek Robins (England)
2.Marko Timonen (Finland)
3.Peter Wikström
3.Paul Francz (Schweiz)
→ Resultat
Stockholm Discgolf Open — The major
Stockholm Discgolf Open är en tävling med långvarig tradition, 2012 spelades tävlingen för 34:e gången. Det som gjorde 2012 speciellt var att tävlingen nu hade discgolfens finaste status, detta var den första gången tävlingen spelades som en PDGA Major. Att tävlingen var en major innebar att tävlingsstaben kunde fokusera på de mer prestigefyllda klasserna och därför spelades endast open- och damklass.

Will Schusterick
Will Schusterick vann SDGO
Henrik Johansen
Henrik Johansen på plats 30
Till openklassen hade nio av de bästa amerikarna anslutit sig och de gjorde det till en amerikansk angelägenhet genom att lägga beslag på plats 1–5 och samtliga nio amerikaner fanns på de tretton första platserna. Bästa europé blev Anders Swärd på plats sex följt av Markus Källström på plats nio.

Topp-50-svenskar
(160 spelare)
1.Will SchusterickUSA
2.David FeldbergUSA
3.Cale LeiviskaUSA
4.Nathan DossUSA
5.Paul UlibarriUSA
6.Anders Swärd
7.Devan OwensUSA
7.Eric MccabeUSA
9.Markus Källström
10.Avery JenkinsUSA
10.Arttu SikanenFinland
10.Karl Johan NyboDanmark
13.Paul McbethUSA
18.Emil Dahlgren
20.Oscar Stenfelt
20.Johannes Högberg
23.William Gummesson
23.Daniel Strandberg
30.Tobias Östling
30.Henrik Johansen
32.Thomas Wahlström
36.Robert Buzasy
36.Hans Tegebäck
39.Jonas Brolin
45.Jonas Grundén
45.Mikael Edvardsson
48.Anders Källström
→ Resultat

Paige Pierce
Paige Pierce vann SDGO
I damklassen trodde många att vi såg ett tronskifte. Paige Pierce spelade bländande och imponerade med extrem aggressivitet och långa drivar, både backhand och forehand. Hon besegrade de senaste årens gigant Valarie Jenkins med åtta kast.

Bästa europé blev Ragna Bygde med en tredjeplats, 16 kast bakom Valarie.

Damer
(12 spelare)
1.Paige PierceUSA
2.Valarie JenkinsUSA
3.Ragna Bygde
4.Angelica Frantz
5.Camilla Jernberg
6.Staci PaulyUSA
7.Anne MatilainenFinland
7.Birgitta Lagerholm
9.Lydie LykkeNorge
10.Natalie HolloköiSchweiz
11.Niloofar Mosavar Rahmani
12.Linda Emanuelsson
→ Resultat


EuroTour
EuroTour EuroTour 2012 bestod av åtta deltävlingar och 480 spelare.

Vinnare i openklassen blev Emil Dahlgren, Christian Sandström kom trea. Damklassen vanns av Angelica Frantz, Camilla Jernberg kom tvåa.

Dessvärre satsar merparten av de europeiska toppspelarna inte längre på EuroTour, detta är en av anledningarna till att EuroTour-konceptet kommer att förändras 2014. Vad dessa ändringar består av kommer att presenteras i början av 2013.Emil Dahlgren
Emil Dahlgren vann EuroTour


Angelica Frantz
Angelica Frantz vann EuroTour
ET Open (251 spelare)
1.Emil Dahlgren
2.Maxime Tanghe (Belgien)
3.Christian Sandström
13.Henrik Wahlman
26.Henrik Johansen
33.Anders Swärd
36.Daniel Carlquist
40.Jonas Bengtsson
46.Kaj Larsson
47.Tobias Östling
51.Arne Mejlholm
55.Patrik Berglund
59.William Gummesson
59.Mats Strömgren
74.Martin Ljungberg
75.Martin Rasch
88.Peter Dahl
89.Ken Färnefors
89.Mats Öberg
92.Christoffer Eriksson
107.Richard Kilander
110.Andreas Melin
127.Pontus Welin
130.Anders Källstrom
132.Peter Fredriksson
132.Christian Granberg
132.Emil Edbom
138.Pierre Fager
145.Pontus Persson
155.Niklas Djurestig
167.Anders Wallén
177.Karl Sandevärn
177.Magnus Ellström
189.Henrik Andersson
189.Mats Huldt
189.Mikael Ejdetjärn
189.Carl Tillenius
189.Thomas Söderling
189.Andreas Haglund
240.Richard Forsman
 
ET Dam (26 spelare)
1.Angelica Frantz
2.Camilla Jernberg
3.Lydie Lykke (Norge)
8.Sofie Sandström
9.Jessica Edvardsson
11.Ragna Bygde
18.Linda Emanuelsson
Morgan Elvinsson
Morgan Elvinsson blev åtta
 
ET Master (73 spelare)
1.Bert Brader (Holland)
7.Johan Bexelius
8.Morgan Elvinsson
10.Lars Eriksson
13.Jonas Grundén
15.Dan Johansson
17.Peter Bygde
25.Robert Buzasy
32.Peter Nilsson
42.Carl Herlenius
48.Robert Cederholm
58.Johan Stensmar
58.Robert LiljeströmNationella tävlingar
2012 innebar för flertalet tävlingar ett lika stort anmälningstryck som året innan men discgolf-Sverige verkar nu ha vant sig vid att PDGA-rating används som antagningskriterie, det är därför inte en alltför vågad gissning att tro att detta förfarande är här för att stanna.

Vi ser även en trend att antalet varianter på tävlingsformer ökar i Sverige. 2011 startade Stockholms Discgolfserie som hade tre olika divisioner — ett sätt att öka variationen och spänningen i tävlandet. Nytt för 2012 var att Pargolf-SM var en egen helgtävling och inte ett "bihang" till Lag-SM som tidigare år, 36 par spelade om SM-medaljerna i Borås.


SM
Jesper Lundmark
SM-guld till Jesper Lundmark
I år avgjordes SM på
Discgolfterminalen i Skellefteå där 118 spelare deltog. Jesper Lundmark må ha dragit ner på tävlandet, men på hemmaplan lekte han ändå hem SM-guldet då han vann 13 kast före tvåan Anders Swärd. Ragna Bygde vann damklassen nästan lika överlägset, hon var 12 kast före tvåan Angelica Frantz.

Svenska mästare blev:
KlassVinnareKlubb
OpenJesper LundmarkSkellefteå DG
DamRagna BygdeJärva DGC
HerrjuniorAnton LindhHärnösand DGC
PojkjuniorAlbin LindbergSkellefteå DG
MasterPeter BygdeJärva
GrandmasterTjoppe SöderblomHärnösand DGC
→ Resultat


Pargolf-SM
Medaljörerna i damklassen
Medaljörerna i damklassen
För första gången någonsin spelades Pargolf-SM som en egen helgtävling. Boråsklubben Ymer stod för värdskapet när 31 par i openklassen och fem dampar gjorde upp om SM-medaljerna. I open tog västervikarna Anders Swärd och & Jonas Hälleblad sitt tredje raka SM-guld.

I damklassen vann Ragna Bygde tillsammans med Niloofar Mosavar Rahmani före Camilla Jernberg & Linda Emanuelsson.

KlassVinnareKlubb
OpenAnders Swärd
Jonas Hälleblad
Westervik IFT
DamRagna Bygde
Niloofar Mosavar Rahmani
Järva DGC
KFUM Norrköping
→ Resultat


Härnösand DGC
Härnösand DGC tog SM-guld
Lag-SM
Brunna FdK arrangerade Lag-SM som spelades på Lillsjön. Härnösand DGC stod för en av lag-SM:s största skrällar genom tiderna när de i finalen besegrade hemmaklubben Brunna FdK md 2–1. Guldlaget bestod Per Gylle, Anton Lindh, Kaj Larsson och Henrik Söderlind.

Trea kom Järva DGC efter att ha besegrat John Bauer.

1. Härnösand DGC
2. Brunna FdK
3. Järva DGC
→ Resultat


Discsports Nationella Tour
Dan Johansson
Dan Johansson vann DNT

Emil Dahlgren
Emil Dahlgren vann DNT
Detta var det andra året för Discsport Nationella Tour (DNT). Touren består av fyra deltävlingar där spelarens tre bästa resultat räknas. 2012 spelades de fyra deltävlingarna på:
1) Onsala,
2) Hässleholm,
3) Umeå, och
4) Karlstad.

Openklassen blev en avslagen historia där Emil Dahlgren vann totalsegern redan innan den avslutande deltävlingen i Karlstad spelats.

Detsamma gällde damklassen, Ragna hade vunnit totalt innan sista deltävligen, men detta stoppade inte Ragna och Camilla från en mycket spännande deltävling i Karlstad där det krävdes särspel för att skilja dem åt.

Juniorklassen var ingen spännande historia, Anton Kappling vann alla deltävlingar han ställde upp i. Spänningen handlade i stället om andraplatsen där Leo Thorén från Stenungsund med nöd och näppe höll undan från västervikaren David Swärd.

Master blev en riktig nagelbitare där både Dan Johansson, Jonas Grundén och Morgan Elvinsson inför sista deltävlingen hade chans att vinna totalt. Jonas Grundén vann den sista deltävlingen men ett annorlunda poängsystem för masters (jämfört med open) gjorde att Dan Johansson (med en seger och två andraplatser) vann totalt före Jonas Grundén (som hade två segrar och en andraplats). Detta poängsystem kommer revideras inför 2013.

I grandmasterklassen stod det mellan Thomas Andersson och Tjoppe Söderblom. Thomas vann i Karlstad och vann därmed även den totala touren.

Totalsegrare blev:
klassspelareklubb
OpenEmil Dahlgren360°
DamRagna BygdeJärva DGC
HerrjuniorFelix BränsströmSkellefteå
PojkjuniorAnton KapplingLinköping
MasterDan Johansson360°
GrandmasterThomas Andersson360°

Både Emil Dahlgren och Dan Johansson försvarade sina totalsegrar från 2011.

→ DNT slutställning
→ Discsports Nationella Tour
→ Resultat Onsala
→ Resultat Hässleholm
→ Resultat Umeå
→ Resultat Karlstad


DM
Stellan Modigh
Stellan Modigh vann DM Väst

Mikael Forslund
Mikael Forslund vann DM Syd
Målet är numera att distriktsmästerskapen ska spelas samma datum i alla Sveriges disktrikt. Detta missade vi tyvärr 2012 vilket resulterade i att det norra distriktet inte spelade något distriktsmästerskap.

Distriktsmästare 2012 blev:
ÖstOpenKen FärneforsJärva
HerrjuniorOskar PerssonÅkersberga
Av. amatörTed RadgrenVrenninge
AmatörViktor CvitkovicÖrebro
→ Resultat
 
SydOpenKenny JarlKarnas
MasterMikael ForslundSpinndisc
AmatörRasmus Johansson?
→ Resultat
 
VästOpenTobias JohanssonStenungsund
MasterStellan ModighAlingsås
→ Resultat


Regionala tourer
Under året spelades de för bredden så viktiga regionala tourerna. Vinnare blev:

William Gummeson
Wille vann Mälartouren

Leo Thorén
Leo vann Västkusttouren
Norrlandstouren (158 deltagare)
OpenJesper LundmarkSkellefteå DG
DamEmelie ÅströmSkellefteå DG
HerrjuniorMarcus ViklundSkellefteå DG
PojkjuniorEmil SnällfotSkellefteå DG
FlickjuniorHannah SöderholmLuleå DF
MasterGunnar JohanssonUmeå DGC
GrandmasterTjoppe SöderblomHärnösand DGC
→ Resultat

Mälartouren (317 deltagare)
OpenWilliam GummessonSödertörn FK
DamSabina EngströmKarlstads FSK
HerrjuniorOskar PerssonÅkersberga FK
→ Resultat

Smålandstouren (89 deltagare)
OpenPeter NilssonJohn Bauer FGK
DamLinda Emanuelsson360°
→ Resultat

Västkusttouren (105 deltagare)
OpenDan Johansson360°
DamCamilla Jernberg360°
HerrjuniorLeo ThorénStenungsund
→ Resultat

Skånska Vintertouren 2011–12 (83 deltagare)
OpenRobert BuzasyKarnas DK
→ Resultat


Ranking och rating
Även om Markus Källström och Jesper Lundmark inte tävlar lika aktivt längre står de ändå i särklass när det gäller PDGA-rating. Jespers rating är 1042 och Markus har 1033, delad trea är Patrik Berglund och Peter Bygde med 1017. Jespers 1042 är den näst högsta slutratingen för 2012, endast Will Schusterick har högre med sina 1044.

Avsaknad av tävlingar förändrar inte rating så mycket, men det avspeglas på världsrankingen. Bästa europé på den sista världsrankingen 2012 var Karl-Johan Nybo på plats 13, näst bästa europé är Emil Dahlgren på plats 21.

I Europa är Finland det numera dominerande landet med tio spelare på världsrankingen, Sverige har endast tre.

Européer på världsranking:
Hans Tegebäck
Hasse på plats 40
13.Karl Johan NyboDanmark
21.Emil DahlgrenSverige
23.Seppo PajuFinland
28.Leo PiironenFinland
29.Sylvain GougeFrankrike
30.Jalle StoorFinland
33.Pasi KoivuFinland
36.Arttu SikanenFinland
38.Maxime TangheBelgien
39.Toni AsikainenFinland
40.Hans TegebäckSverige
41.Ville PiippoFinland
45.Teemu NissinenFinland
47.Jesse HeinonenFinland
51.Espen MøkkelgjerdNorge
51.Juho ParviainenFinland
58.William GummessonSverige
→ Världsranking
→ Världsranking (pdf)


Patrik Berglund
Patrik med rating 1017
I
slutställningen för 2012 års rating (18 dec) hade följande svenskar högst rating:
1042Jesper Lundmark
1033Markus Källström
1017Patrik Berglund
1017Peter Bygde
1016Oscar Stenfelt
1013Anders Swärd
1012Daniel Strandberg
1011Tobias Östling
1010William Gummesson
1010Emil Dahlgren
1008Hans Tegebäck
1004Karl Arnby
1004Jan Krantz
1003Robert Buzasy
1000Christer Köhler
→ Svenskars rating


damernas sista världsranking 2012 är Angelica Frantz bästa europé på plats 11. Angelica och Ragna har samma placeringar som förra året, den största skillnaden för svensk del är att Camilla Jernberg tappat från åttonde till trettonde plats.
Ragna Bygde
Ragna är rankad tolva i världen

Jessika Edvardsson
Jessika med 854 i rating
11.Angelica FrantzSverige
12.Ragna BygdeSverige
13.Camilla JernbergSverige
18.Anne MatilainenFinland
→ Världsranking
→ Damernas världsranking (pdf)


Precis som förra året är det Valarie Jenkins från USA som är den dam som har högst rating. 2011 hade hon 968 och nu har hon hela 976, Catrina Allen har näst högst med 964.


I slutställningen för 2012 års rating hade följande tio svenskor högst rating:
944Ragna Bygde
933Camilla Jernberg
933Angelica Frantz
912Birgitta Lagerholm
901Sofie Sandström
866Niloofar Mosavar Rahmani
854Jessica Edvardsson
851Karin Magnholt
848Linda Emmanuelsson
830Sabina Engström
→ Svenskors ratingUtrustning

Inledning
Sporten växer som aldrig förr och sprider ut sig i hela världen, jag tror aldrig att vi sett en sådan uppgång tidigare som just under året som gick.

Totalt 50 helt nya disc-modeller och elva korgar klarade sig igenom PDGA:s testprocedur under året som gick. Åtminstone ett stort antal nya tillverkare av discar dök upp på marknaden, bland annat Dynamic Disc, EMSCO, Eco Discs, Eurodisc och Prodigy. Utöver detta dök det även upp flera nya företag med inriktning på övrig utrustning: väskor, kläder och andra tillbehör.

De etablerade företagen och de relativt nya väsktillverkarna Gorilla Boys, Fade Gear, Nutsac och Grip Equipment och skotillverkaren Keen fick se nykomlingar som Arroyo Disc Sports (korgar), Horizone (discar), Discgolfmonkey (korgar), Physical Flight (ryggsäck), Prodigy (kläder, discar och mer), Mystery Ranch (ryggsäck), Yikun (discar) med flera.

Här följer en genomgång för merparten av de aktiva företagen och vad som hänt under 2012.

ABC Discs
USA Relativt unga ABC Discs ägs och sköts av Dan Pastore. De släppte under 2012 en ny modell, drivern Beeline. De introducerade den nya plasten Platinum som skall vara likvärdig med Goldline- och Star-plasten.


Aerobie
USA Aerobie har fortfarande fem minst sagt udda golfdiscar på programmet plus en massa andra flygande objekt.


Utveckling på golfsidan ligger tyvärr mer eller mindre nere idag, det verkar som att de tjänar mer pengar på kaffebryggare(?).


Ching
USA Mike Holgate flyttade tillbaka tillverkningen av sina discar från Kina till USA under vintern 2010/2011. Omställningen har gått lite trögt, men Ching har lanserat en ny modell under 2012, drivern Genesis i Supreme-plast.


Crosslaps Discs
Tyskland Tyska Crosslaps med ägaren och utvecklaren Andreas Thöne i ledning släppte, som komplement till puttern Credo, under sommaren den understabila midrangen Lucky. De introducerade Lucky i tre olika plaster: basplasten Advanced, Maximum (liknar Opto) och Platinum (påminner om Gold). Utvecklingen av en driver pågår, Incubus lär komma ut under våren 2013.


Daredevil Discs
Kanada Daredevil är i grunden ett företag som tillverkar ultimate-discar och tillbehör. De introducerade sina första golfdiscar redan 2007, i år kompletterande de sitt sortiment med tre riktigt fetrimmade och påstått långt flygande drivers: Sasquatch, Yeti och Bigfoot.


DG Aotearoa
Nya Zeeland Egen tillverkning i Nya Zeeland som fortgår, dock är inga nya modeller på gång.


Disc Golf Association
USA DGA kompletterade sitt utbud med understabila kontrolldrivern Undertow under våren, denna dök upp i både Pro- och SP-line. De uppdaterade sina Mach III och V korgar med en ny korgdel kallad Trapper under senhösten. Sortimentet med discgolfkläder och andra tillbehör växer också stadigt.


Discmania
Finland Under våren släppte Jussi Meresmaa och hans Discmania ut sin första kontrolldriver på marknaden, den stabilt flygande FD/Jackal (Fairway Driver) i D och S-line plast. Under samma period släpptes även PD2 i S-line. Discarna tillverkas och trycks som vanligt av Innova.


Under sommaren fick även Discmania tillgodogöra sig Blizzard-plasten fördelar då PD2 och DD2 kom ut i Blizzard C-line. Under hösten godkändes och släpptes understabila TD2 (Turnover Driver 2) ut, i samma veva släpptes även FD ut i C-line.


Discraft
USA Discrafts stora grej under 2012 var introduktion av Titanium-plasten (Ti), som både visuellt och till känslan påminner om Latitude 64° Gold line-plast. Under året släpptes Buzzz, Force, Nuke, Stalker och Wasp i Ti-plasten. Zombee blev namnet på årets Ace Race-disc efter godkännande av PDGA, discen har inte blivit släppt officiellt ännu.


Discwing
Storbritannien Brittiska Discwing var den första disctillverkaren utanför Nordamerika, man har sen introduktionen 2005 levt ett ganska undanskymt liv. De tre senaste modellerna, Vantage, Mark och Fluent godkändes av PDGA 2010 men har ännu inte släppts.


DKG Discs
USA DKG:s grundare och drivande kraft Jeffrey G Karl har numera åtta modeller i sitt program, de saknar egentligen bara en putter för att få ihop ett set. 2012 var dock något av ett mellanår för Memphis-företaget.


Dynamic Disc
USA Amerikanska Dynamic Disc har inte nått att göra med Jan Sobels numera insomnade företag, utan det är ett Kansasgrundat företag som etablerades redan 2005 som återförsäljare av discgolfutrustning, grundare och chef är Jeremy Rusco.

Under PDGA-VM i somras kom Jeremy och Latitude 64° överens om att börja samarbeta, Latitude 64° började utveckla och tillverka discar åt Dynamic Discs. I mitten av december introduceras fyra modeller: två drivers (Trespass och Escape), en midrange-disc med namnet Fugitive, och puttern Judge.


Eco Discs
USA Eco disc är baserat i Port Washington, Wisconsin. De introducerade sina två första produkter under 2012, en putter och en driver, dock inte PDGA-godkända, båda tillverkas i 100 % återvunnen plast.


EMSCO
USA EMSCO Sport Products (ESP) heter en för 2012 ny aktör på discgolf-himlen, företaget i sig har dock anor sen 1870-talet. De har tidigare haft discar på sitt program, men nu lanserar de tre riktiga golfdiscar som även blivit godkända av PDGA: en driver, en midrange och en putter, målgruppen är i första hand motionsspelare.


Eurodisc
Tyskland En ny europeisk tillverkare, liksom Dynamic Disc handlar det om en återförsäljare som så att säga tar saken i egna händer, tyska Eurodisc satsar hårt på att etablera sig på marknaden inför nästa säsong. Företaget ligger i södra Tyskland, i samhället Deggenhausertal/Urnau nära Bodensjön, företaget leds av Thomas Napieralski.

Inför 2013 lanserar man en trio av PDGA-godkända discar: drivern Transporter, midrangedrivern Transition och puttern Delivery. Lite miljötänk här också, de har en plasttyp Organic, som är tillverkat till större delen av återvunnen plast.


Gateway
USA Gateway med driftiga David MCGormack som drivande kraft hade något av ett mellanår under 2011, men under 2012 tog det fart igen. De släppte en uppdaterad Titankorg, en träningskorg, en ny väska och tre nya discmodeller: midrangeduon Mystic och Karma samt Samurai, en bredrimmad driver. Alla tre modellerna släpptes i basplasten Sure grip (S) och i premiumplasten Evolution HPP (E).


Innova
USA Innova är fortfarande den dominerande aktören på marknaden, de började året med att släppa Roc-klonen Lycan i Star-plast. Under februari släpptes två drivers: stabila Champion Dominator som först dök upp som fundraiser (Dominator tillhör samma familj som Boss) men därefter införlivades Dominator i Innovas standardutbud. Innova släppte även den rejält understabila Mamba som är släkt med Wraith.

Under februari släpptes Blizzard-plasten officiellt, Blizzard-plasten utvecklades av David Dunipace och hans son Koby, plasten innehåller små luftbubblor. Först ut i Blizzard-serien var Boss, Destroyer, Katana och Wraith.

Under april slog David Wiggings Jr nytt världsrekord i längd med en lätt Blizzard-Boss, hela 255 meter kastade han. Innova uppgraderade sin Discatcher Pro korg, bland annat är den nya versionen utrustad med 28 kedjor.

Under våren väckte Innova också liv i två gamla klassiker: Stingray och Cobra släpptes i Champion plast under namnen Super Stingray och King Cobra, båda har låg profil i jämförelse med föregångarna. Under sommaren släpptes ytterligare en ny driver ut i Wraith-familjen: Krait som faller in mellan Wraith och Archon i stabilitet. "Bubbelplasten" Blizzard motsvarighet i Star kallas Starlite, första discen som kom ut i denna plast var Roadrunner.

En ny platt variant av Rancho Roc släpptes inför USDGC; den fick positiv kritik av spelarna och släpptes först som en Paul McBeth signatur-disc och som fundraiser för Asia Open 2013. Roc 3 som den döptes till släpptes i Innovas standardutbud i Championplast under december. Sist godkänd av PDGA och släppt som fundraiser för Bowling Green 2013 är Champion Tern, en understabil driver i Destroyer-familjen. Tern dyker upp i Innovas Star- och Champion-utbud under början av 2013.


Latitude 64°
Sverige Sveriges stolthet, det Skellefteå-baserade företaget Latitude 64°, har verkligen inte legat på latsidan, förutom samarbetet med Dynamic Discs (se
ovan) och Westside (nedan) så har de hunnit med att lansera fem helt nya modeller under 2012. Först ut var snabba överstabila drivern Villain, senare under våren släpptes även den hyllade kontrolldrivern Saint och den biffiga puttern Mercy.

Mercy släpptes i den nya basplasten EZE, plasten var ett resultat av testkörningar av två olika plaster som släpptes tidigt under senvintern/våren där EZE fick bäst betyg av spelarna. Tanken var att EZE skulle ersätta Zero-line, men företaget bestämde sig i slutänden av året att återgå till Zero-line.

Som komplement till lättviktsdrivern Opto Diamond lanserades puttern Ruby och midrangediscen Pearl i 150 grams-utförande i Opto-plast. Under hösten kom också en ny version av korgen Pro Basket E2, den är försedd med 26 kedjor istället för 24, korgen är något större och djupare än tidigare.

Efter Innovas succé med Blizzard kunde inte Latitude 64° sitta still, under oktober lanserades de motsvarigheten Opto Air. Först ut var Halo, Saint och Bolt.

Under 2012 uppdaterade de även sitt utbud av modifierade discgolfväskor, en ny bärsele samt fler kläder under namnet Chain Wear.


Legacy Discs
USA Legacy Discs startades så sent som under 2011 av de etablerade golfarna Steve och Bamba Rico, under 2012 släppte de hela fem nya modeller: drivern Cannon (mindre stabil variant av Rampage), två putters: Clutch och Clozer, en midrange kallad Ghost samt en kontrolldriver som fått namnet Rival. Ytterligare en kontrolldriver, Patriot, godkändes i slutet av året.

Legacy har i princip från start erbjudit sina kunder ett urval av hela fem(!) olika plaster: Pinnacle, Icon Edition, Protogé, Excel och Gravity.


Lightning Discs
USA Texasföretaget Lightning Discs är fortfarande aktivt, de tillverkar discar och korgar under ett tak. Utveckling av nya modeller och plaster går dock på sparlåga.


MVP Disc Sports
USA MVP Disc Sports (Maple Valley Plastic) tillverkar alla sina discar på samma sätt, kanten och överdelen består av två olika plaster. Under 2012 kompletterade de sitt sortiment med två nya kontrolldrivers: Volt och Amp samt ytterligare en putter, stabila Anode. Under året lanserades också två nya plastblandningar, mer flexibla Neutron, och den självlysande plasten Eclipse.


Millennium
USA Även Millennium fortsätter sitt samarbete med Innova efter ägarbytet 2011. En ny modell utvecklades och lanserades under sommaren 2012, en överstabil best kallad Scorpius. Blizzard-plasten heter på Millennium-språk Zero Gravity eller Zero-G, Scorpius and Quasar släpptes i denna plast under sommaren. Under hösten släppte de en ny variant av puttern Omega, men försedd med en stor läpp, i princip en Aviar Driver i putterplast.


Park & Sun
USA Detta är en etablerad tillverkare av sportutrustning som nu satsar på discgolf, målgruppen är i första hand motionspelare. Planen är att lansera ett PDGA-godkänt discset med driver, midrange och putter under våren 2013.


Prodiscus
Finland Kai Vesas Prodiscus har under året släppt sin första driver: Slaidi i Basic- och Premium-plast. Under hösten kom även en rejäl discryggsäck ut på marknaden. Under utveckling är ytterligare en driver, döpt till just Draiveri (uttala det tyst för dig själv så förstår du).


Quest Applied Technologies
USA Inga direkta nyheter, men Quest har hela 22 olika discmodeller och en korg på programmet.


Regent Sports
USA Företaget fick tre discar godkända under året: drivern Lion, midrangedrivern Cougar, och puttern Bobcat; målgruppen är motionspelare. Tyvärr verkar det som att Regent Sports har hamnat i ekonomiska problem och inte kommer att kunna satsa vidare på discgolf.


RIP Discs
USA Nykomlingen från 2011, RIP under Skipper Hamiltons ledning, släppte under hösten 2012 drivern Ballistic. I motsats till Relic och Graboid en konventionell designad disc, en driver med bred kant, snabb med understabila flygegenskaper.


Skyiron
USA En av 2011 års nykomlingar, amerikanska Skyiron, bestämdes sig för att lägga ner sin tillverkning efter bara ett drygt år på marknaden.


Skyquest Discs
USA Amerikanska Skyquest startade under 2011, företaget är baserat i Gresham, Oregon och tillverkar sina discar av återvunnen plast. Under året släppte man en modifierad version av sin en driver L13 (Lucky 13), ändringen skall ha gett L13 mer stabilitet.


Snap
Kanada Också kanadensiska Snap verkar ha något av ett mellanår, inget nytt, vi hoppas få lite fler livstecken från dem under 2013.


Westside Discs
Finland Finska Westside Discs fortsätter att utveckla sina discar tillsammans med Latitude 64°, discarna tillverkas av Skellefteå-företaget. Westside utökade sitt sortiment under 2012 med hela fyra drivers och en midrange. Under våren kom Giant (en snabb överstabil driver) ut i VIP-och Tournament-plast. Under november släpptes två kontrolldrivers, stabila Stag och understabila Underword, tillsammans med den understabila medeldistansflygaren Tursas.

Westside tog del av Latitude 64° Opto Air, under oktober kom King ut i bubbelplast som man kallar VIP Air.

Under året har Westside släppt en liten väska, Small bag, anpassad för 9-12 discar. Inom kort kommer även en träningskorg, kallad Black Basket, finnas tillgänglig.


Wham-O
Kina Wham-O tillverkar idag mest discar för rekreationspelarna, under 2012 släpptes ett set med fairway, midrange och putter, alla discarna är PDGA-godkända.


Vibram
USA Vibram fortsatte utöka sitt utbud under 2012, under sommaren släpptes en ny midrange kallad Obex, ett komplement till Ibex. När Lace, den första riktigt långflygande drivern, blev godkänd av PDGA och släpptes under senhösten innebar det att spelare i princip kan fylla en komplett bag med enbart Vibrams-discar.


Sammanfattning
Det här gillar vi verkligen, discgolfen växer i rasande takt, mellan 12 och 15% årligen är PDGA:s bedömning. Fler banor i världen än någonsin tidigare (bortåt 5000 stycken), mer utövare än någonsin tidigare i historien och i fler länder än tidigare, mer än 40 st enligt PDGA. Fortfarande dominerar dock USA stort när det gäller antal spelare och banor. Gateways David MCGormack sa för drygt 10 år sen att discgolfen behöver ca 15-20 fristående tillverkare för att sporten skall kunna bära sig själv, det vill säga nationella tourtävlingar, sponsorer och att spelare kan leva på sporten, dit har discgolfen i mångt och mycket nått i all fall i USA.

När det gäller material och utrustning är väl bubbelplasten den stora nyheten under 2012 även om Steady Ed redan 1996 började tillverka en disc som hette Blowfly som medvetet innehöll bubblor i plasten, syftet då var att den skulle flyta i vatten. Vi som kastade med tidiga Aero, Roc, Hammer, och Ace under 80-talets mitt kan intyga att även då fanns bubblor i plasten, tidiga Dx-plasten innehöll ofta en hel del ovälkomna luftbubblor som gjorde att discarna lätt sprack vid en trädträff.

Hur som helst, det blir mycket spännande att se vad som kommer att hända under 2013.


   /Jonas Grundén
   /Kjell Söderholm (utrustning)Referenser
foto/illustrationupphovsrätt
UtbildningJonas Grundén
Disciplinära åtgärderJonas Grundén
PDGA & VärldenJonas Grundén
VM 2012officiell logotyp
Paul McBeth vann VM-guldJonas Grundén
Sarah Hokom vann VM-guldJonas Grundén
Climo kom tolvaJonas Grundén
Svenska landslagetCamilla Jernberg
Camilla sätter putt för EM-silverJonas Grundén
Bygde och Grundén i masterklassenNiloofar Mosavar Rahmani
Brons till Tobias ÖstlingJonas Grundén
Guld till Ragna BygdeNiloofar Mosavar Rahmani
Silver till Kaj LarssonKaj Larsson
Mats Strömgren kom åttaJonas Grundén
Peter Wikström tog bronsJonas Grundén
Will Schusterick vann SDGOJonas Grundén
Henrik Johansen på plats 30Jonas Grundén
Paige Pierce vann SDGOJonas Grundén
EuroTourOfficiell logotyp
Emil Dahlgren vann EuroTourJonas Grundén
Angelica Frantz vann EuroTourJonas Grundén
Morgan Elvinsson blev åttaMartin Janson
SM-guld till Jesper LundmarkJonas Grundén
Medaljörerna i damklassenJonas Grundén
Härnösand DGC tog SM-guldHenrik Söderlind
Dan Johansson vann DNTJonas Grundén
Emil Dahlgren vann DNTJonas Grundén
Stellan Modigh vann DM VästJonas Grundén
Mikael Forslund vann DM SydJonas Grundén
Wille vann MälartourenJonas Grundén
Leo vann VästkusttourenJonas Grundén
Hasse på plats 40Jonas Grundén
Patrik med rating 1017Jonas Grundén
Ragna är rankad tolva i världenJonas Grundén
Jessika med 854 i ratingJonas Grundén
- - -
Artiklar
12-28 Året som gick — 2012
12-23 Året som gick — 2011
12-21 Året som gick — 2010
11-04 Discgolfsweden testar
01-01 Året som gick — 2007
01-14 Året som gick — 2006
11-05 Böglobbyn på SVT
10-19 Sagan om Serpent Hill
08-20 Tredje gången gillt
07-06 Island-Finland: 1-1
Fler artiklar >>

Mats Gullander, SDGO–02
Mats Gullander, SDGO–02

Tommy Bessner — anno 1998 — ger discen ordentligt med rörelseenergi
Tommy Bessner — anno 1998 — ger discen ordentligt med rörelseenergi
Annons
innovastore.se
powergrip.fi - Nätbutik för Discgolf
annons