Svenska English
Startsidan Discgolf Discar Nyheter Artiklar Tävlingar Banor Länkar Forum
Discgolf
» Introduktion
» Historik
» Regler
» PDGA
» PDGA-sanktionering
» Spelarprofiler
» Speltips
  Grepp
  Utkast
  Inspel och andra kast
  Puttning
  Rollers
  Fotisättning
  Discens flykt
  Spela i vind
  Spela i regn
  Det mentala spelet
  Träning
  Hur man tävlar
  Vett och etikett
  Ord och begrepp
  Video
Speltips — Det mentala spelet
En mycket viktig del av spelet, speciellt i tävlingar, är den mentala biten. Många är de rundor som har förstörts av negativa tankar.

Det hela är mycket enkelt, men samtidigt också ofta väldigt svårt. Tänk positivt: Se svåra lägen som utmaningar i stället för problem. Se öppningarna i stället för hindren. Tänk att du ska sänka putten inte att du kanske kommer att missa. OBS! Detta gäller just när du ska kasta. När du håller på att bestämma dig för hur du ska kasta behöver du tänka igenom sannolikheten att du kommer att lyckas med just detta kast.

Till exempel om du ställs inför en 25-meters putt i motvind, i nedförslut med vatten bakom korgen hjälper det troligen inte bara med att tänka positivt. Gör du det är risken stor att det slutar med en besvikelse. Om du i stället står inför en 8 meters putt, greenen är plan, det är svag vind och du är en hyfsad spelare i hyfsad form, så finns det ingen anledning att inte bestämma sig för att putten ska i. När man väl bestämt sig för att man har en god chans att lyckas med kastet är det dags att tänka positivt.

Putt under press. Shawn Sinclair puttar för birdie på Järvas hål 18 under finalen i SDGO 2002.
Foto: Rune Braathen

Fokusering
Vad som är en god chans är naturligtvis mycket individuellt. När du har bestämt dig för hur du ska kasta är det viktigt att du är helt fokuserad på det du ska göra och inte låta dig störas av saker som händer runt omkring eller att börja tänka på något annat. Ett bra knep är att försöka visualisera hela det tänkta kastet i hjärnan innan du kastar. Ge dig själv en positiv bild av hur discen ska flyga hela vägen dit du tänkt dig att kastet ska landa. Försök hela tiden välja kast där du har en god chans att lyckas med det du har tänkt dig. Misslyckas kommer du ändå göra, det är en naturlig del av spelet, men genom att spela så optimalt som möjligt så får du en trygghet och stabilitet i spelet.

En risk finns alltid att man väljer en lite för säker väg, att man spelar lite för safe, men det är också ett personlighetsdrag, vissa personer vill spela med ganska stora säkerhetsmarginaler, andra med lite mindre. När du gör ett misstag under en tävling så är det inget att gräma sig över. Glöm misstaget direkt och se fram mot nästa kast istället. Undvik att skylla på något (t.ex. vinden eller discen) eller någon annan. Det är en viktig del att kunna välja rätt disc eller att kunna se hur vinden blåser.

  /Jonas Löf
Med nerverna under kontroll.
Jens Häggström - SDG.
Foto: Jonas Ruholm
Ken Climo reflekterar
"Pressure affects people differently. Even in my early days competing against Akins, Monroe and Slasor, I was more caught up in the moment, not the pressure. Like, “Wow, I’ve got a chance to win, I can’t let up now.” Keep everything positive. That’s the key.

If you’re there for so many rounds and you have a chance to win or to cash – whatever your goal is – you just tell yourself you can do it for a few more holes or whatever is left. Positive brain waves are key on the golf course."
Ken Climo, 11-faldig PDGA världs-mästare.
Text och bild: www.kenclimo.com
Annons
innovastore.se
powergrip.fi - Nätbutik för Discgolf
annons