Svenska English
Startsidan Discgolf Discar Nyheter Artiklar Tävlingar Banor Länkar Forum
Discgolf
» Introduktion
» Historik
» Regler
» PDGA
» PDGA-sanktionering
» Spelarprofiler
» Speltips
Ken Climo i trubbel, Presidents Cup 2009
Ken Climo i trubbel, Presidents Cup 2009
Introduktion
Vad är discgolf?
Discgolf är en idrott och rekreationssport som har mycket att erbjuda och lockar allt fler utövare. Den tilltalande sysselsättningen att kasta en disc, kombinerat med tävlingsmomentet, samtidigt som man kommer ut i naturen är det som lockar spelarna.Discgolf är en snabbt växande sport i världen och det är inte utan anledning. Den är lätt att börja med, men samtidigt mycket svårt att behärska. Det är lättillgängligt (om en bana finns i närheten), det är billigt (utrustningen är billig och det är gratis eller förhållandevis billigt att spela på banorna). Man kan spela tillsammans med andra eller mot sig själv. Framförallt är det en utmanande och rolig (och ibland frustrerande) sport!

Spelets grunder
Discgolfens princip är enkel; att spela en discgolf-bana med så få kast som möjligt. Det handlar om att kontrollera en discs flykt mot banans hinder och svårigheter.

En bana består av 9 eller 18 hål. Ett hål är avslutat då discen har hamnat i korgen på ett sk kedjehål. Detta är en metallställning bestående av en rund korg och kedjor som hänger ovanför korgen. Kedjorna bromsar upp discen och låter discen sedan falla ner i korgen.

Discgolf är en utmärkt rekreationssport Kedjorna tar emot discen

Banans svårigheter består av dels hålens längd, hinder i form av träd och buskar och höjdskillnader. Vid blåst fungerar även vinden som en svårighet att bemästra. I discgolf använder man sig av relativt tunga discar på ca 160-180 gram med stabil flykt. En duktig discgolfare kastar drygt 100 meter utan problem. De allra bästa i världen kastar omkring 140-150 meter även i vindstilla förhållanden.

Det finns drygt 140 discgolfbanor i Sverige lokaliserade i park-, ängs- eller skogsmark. Några av banorna är betalbanor, av dessa är Järva Discgolf Park i Stockholm och Discgolf Terminalen i Skellefteå de mest professionellt anlagda och skötta banorna med internationellt anseende.

Tävlingsspelaren och regelbundet spelande motionärer använder flera olika discar med varierande flygegenskaper. Det finns ett antal golfdisctillverkare där de största märkena är amerikanska Innova, Discraft och Millenium, men på senare år sen Innovas patent på på den "spetsiga discen" gått ut har flera nya tillverkare dykt upp bl.a. engelska Discwing och svenska Latitude 64°.

Spelets principer i korthet
Kastordningen på första hålet lottas.
Första kastet (utkastet) på varje hål kastas från utkastplatsen (det är tillåtet att stiga över utkastmarkeringen efter det att discen har släppts).
Vid ytterligare kast placeras främre foten där discen stannade.
Den spelare vars disc ligger längst ifrån korgen kastar alltid först.
Vid kast närmare korgen än 10 meter är det inte tillåtet att stiga över efter det att discen har släppts.
Den spelare som hade lägst antal kast på föregående hål inleder på nästa hål.
Hur många discar som helst får användas under en runda.

  /Jonas Löf
USA
Över atlanten
Discgolf kommer ursprungligen från USA, där den började växa fram i slutet av sjuttio-talet. Under dom senaste åren har sporten växt snabbt däröver och omkring 10 miljoner amerikaner har provat på discgolf. Dom flesta som spelar är rekreations-spelare eller motionsspelare. Där finns ca 500 000 regel-bundet spelande motions-spelare, samt ca 8000 licensierade tävlingsspelare.

Av totalt ca 4 000 banor världen över, ligger ca 3 300 banor i USA. De senaste årens dominanter inom sporten är också amerikaner; David Feldberg i Open-klassen (herrklassen) och Valerie Jenkins i damklassen.

I Sverige är dom klarast lysande stjärnorna Jesper Lundmark från Skellefteå och Markus Källström från Stockholm. I damklassen är det Birgitta Lagerholm från Stockholm som dominerar även om hon den senaste tiden utmanats av Camilla Jernberg från Göteborg.
Barry Schultz — Världsmästare och USDGC-vinnare 2003
Annons
innovastore.se
powergrip.fi - Nätbutik för Discgolf
annons