Svenska English
Startsidan Discgolf Discar Nyheter Artiklar Tävlingar Banor Länkar Forum
Discgolf
» Introduktion
» Historik
» Regler
» PDGA
» PDGA-sanktionering
» Spelarprofiler
» Speltips
  Grepp
  Utkast
  Inspel och andra kast
  Puttning
  Rollers
  Fotisättning
  Discens flykt
  Spela i vind
  Spela i regn
  Det mentala spelet
  Träning
  Hur man tävlar
  Vett och etikett
  Ord och begrepp
  Video
Speltips — Puttning
Vid puttning används vanligtvis ett speciellt puttkast.
Det finns två vanliga putt-tekniker; den vanliga putt-tekniken och straddle-tekniken.

Vanlig putt-teknik Straddleputt

I den vanliga putt-tekniken ställer du dig med höger fot på "lie" (om du är högerhänt) och med vänster fot bakom dig. Se till att du står stadigt. Sparka bort eventuellt löst material, pinnar, stenar etc. Håll discen förslagsvis med det vanliga forkgreppet. Börja puttrörelsen med att dra in discen mot magen och förflytta tyngdpunkten lite lätt mot den bakre foten. Dra sedan armen framåt, samtidigt som du förflyttar tyngdpunkten till den främre foten. Armen sträcker du ut mot korgen. Släpp discen så sent som möjligt, så att du har en lång styrväg. Försök använda handleden så lite som möjligt, tryck discen rakt fram mot kedjorna och ge inte mer spinn än nödvändigt.

Precis som i alla andra kast är det viktigt att du följer upp kaströrelsen ordentligt, och alltså inte tvärstannar armen när du släppt discen. Med denna teknik får du längre räckvidd på dina puttar än med straddle-tekniken eftersom du hjälper till mer med benen för att ge discen fart framåt.

I straddle-tekniken står du bredbent och "hämtar" mellan benen. Med straddle putt tekniken står du mer stadigt än med den vanliga puttekniken och det är även en fördel när du behöver förflytta dig lite åt sidan pga ett hinder.

Prova gärna båda teknikerna och se vilken som passar dig bäst. Även om du fastnar för en av varianterna är det bra att kunna använda båda eftersom det inte alltid finns plats att stå precis som man vill på grund av någon buske, träd eller dylikt. Fork-greppet ger överlägsen kontroll i puttarna. Många spelare håller även lillfingret in mot mitten av discens undersida.

  /Jonas Löf


David Höjetun uppvisar balans.
Foto: Jonas Rudholm
Markus Källström siktar rätt.