Svenska English
Startsidan Discgolf Discar Nyheter Artiklar Tävlingar Banor Länkar Forum
Discgolf
» Introduktion
» Historik
» Regler
» PDGA
» PDGA-sanktionering
» Spelarprofiler
» Speltips
  Grepp
  Utkast
  Inspel och andra kast
  Puttning
  Rollers
  Fotisättning
  Discens flykt
  Spela i vind
  Spela i regn
  Det mentala spelet
  Träning
  Hur man tävlar
  Vett och etikett
  Ord och begrepp
  Video
Speltips — Rollers
Rollers, alltså kast där discen rullar på marken under större delen av tiden, används oftast på hål med lågt i tak, trädkronor som försvårar/hindrar vanliga kast. En roller har endast trädstammarna som hinder. För att kunna göra en välkontrollerad roller behöver marken vara någorlunda jämn och för att rollern inte ska tappa alltför mycket fart bör räset vara kortklippt.

På utkast är det vanligast att man använder sig av en backhandroller. Använd dig av en understabil eller stabil disc och kasta ut discen med anhyzervinkel. På kortare kast använder man sig ofta av t.ex forehandrollers eller scuba-rollers. Dessa kast kräver en kortare kaströrelse och är lämpliga att använda i trängda lägen.

Forehandroller Backhandroller

Landningen är mycket viktig. Discen ska ha exakt rätt vinkel för att kunna fortsätta på den tänkta vägen. Använd dig av en disc som du har förtroende för. Lär dig ett standardkast. Rolla endast då det är en fördel. Med en roller är det lättare att hamna i problem. För att komma långt och ha en stabil rullning är det viktigt med mycket spinn på discen.

Discen uppför sig på i princip samma sätt på marken, som i luften. En understabil disc viker över mer än en stabil och den påverkas på samma sätt av vinden. En markyta med mycket friktion (ojämnt, högt gräs osv) gör att discen viker över mer.

  /Jonas Löf
Annons
innovastore.se
powergrip.fi - Nätbutik för Discgolf
annons