Svenska English
Startsidan Discgolf Discar Nyheter Artiklar Tävlingar Banor Länkar Forum
Discgolf
» Introduktion
» Historik
» Regler
» PDGA
» PDGA-sanktionering
» Spelarprofiler
» Speltips
  Grepp
  Utkast
  Inspel och andra kast
  Puttning
  Rollers
  Fotisättning
  Discens flykt
  Spela i vind
  Spela i regn
  Det mentala spelet
  Träning
  Hur man tävlar
  Vett och etikett
  Ord och begrepp
  Video
Speltips — Spela i regn
Att spela i regn anser många vara i det närmaste omöjligt; man får inget grepp om discen, man halkar, man är allmänt blöt och sur. Är det en träningsrunda kan man ju alltid ställa in rundan, men råkar man ut för regn under en tävling så måste man ge sig i kast med det och som ni vet finns det inget dåligt väder bara dåliga kläder...

Det allra viktigaste är att hela tiden kasta med torra discar så att känslan blir den samma som vid uppehållsväder. Det är också viktigt att hålla händerna torra och varma.

Utrustning
Du behöver ett stort paraply för att kunna skydda dig själv och din väska. En förutsättning för att kunna ha någon nytta av paraplyet är att man har med sig det. Så ta alltid med dig ett paraply, åtminstone ett litet paraply om det finns den minsta risk för regn. Du behöver en väska som är så vattentät det går. Handdukar är viktigt. Tror du att det kan bli mycket regn så är det inte fel att ta med sig 5-6 stycken eller fler. Förvara dom i en plastpåse tills dess du börjar använda dom.

Använd dig av skor med bra grepp, t.ex. skor gjorda för amerikansk fotboll eller andra skor med en grovt mönstrad sula. Sulan/dobbarna bör inte vara för mjuka (joggingskor). Försök hitta ett par skor med en överdel som är vattentät eller som går att hålla vattentät med hjälp av impregnering. Impregnera skorna regelbundet så de hålls vattentäta.

Blöt inte ner alla discar under uppvärmningen, så att du står utan torra handdukar när det är dags för tävlingen. Lägg istället ner mer tid på att värma upp kroppen och stretcha. När du ska plocka fram en disc ha paraplyet placerat på marken så att det täcker väskan så att det inte regnar in. Se till att du hela tiden har paraplyet över din väska även när du kastar. Det är sällan det finns helt regntäta väskor. Om det blåser mycket kan det vara svårt att få paraplyet att ligga kvar över väskan. Se till att du har paraplyets topp riktat mot vinden, annars är det risk att paraplyet kan blåsa i väg. Försök att ordna ett paraply med en stabiliserande lina som du kan ställa väskan på.

Använd dig av regnkläder eller impregnerade vanliga kläder, som inte hindrar kaströrelserna. När det börjar bli din tur att kasta så plockar du fram discen och gömmer den under jackan och försöker hålla den där så länge som möjligt innan du kastar. När du ska plocka upp en kastad disc; torka alltid discen noggrant innan du stoppar tillbaka den i väskan, annars blöter den ned andra discar i väskan.

Är det riktigt kraftigt regn kan det sluta med att man trots allt inte kan hålla discarna torra mot slutet av rundan. Satsa din sista torra handduk på utkastdiscarna, då det är viktigast att discen är torr vid utkastet. Korta puttar kan gå bra att göra även med blöta discar. Ett litet knep om man inte har kvar något torrt att torka discen med är att helt enkelt gnugga discen torr med fingrarna. Kraftigt gnuggande skapar tillräckligt med friktionsvärme för att vattnet på discen ska dunsta.

  /Jonas Löf
Annons
innovastore.se
powergrip.fi - Nätbutik för Discgolf
annons