Svenska English
Startsidan Discgolf Discar Nyheter Artiklar Tävlingar Banor Länkar Forum
Nyhetsarkiv
2017
2016
April
Mars
Februari
2015
December
September
Augusti
Juni
Maj
April
Mars
2014
December
November
Oktober
September
Augusti
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2013
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2012
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2011
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2010
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2009
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2008
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2007
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2006
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2005
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2004
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Nyheter
07-03-30 - Diablo DT
Gateways nya Diablo DT som vi skrev om förra veckan blev igår godkänd av PDGA.

Diablo DT/ Cert No 07-22
Diameter: 21,6 cm , höjd: 1,3 cm, kant djup: 1,1 cm, kant tjocklek: 2,2 cm, inner diameter: 17,2 cm, mjukhet: 9,64 kg och kant konfiguration: 26,75 mm.

Gateways nya site öppnar inom kort.
07-03-28 - Spike godkänd
Latitude 64 nya Spike blev godkänd tidigare i veckan.

Spike/ Cert No 07-21
Diameter: 21,2 cm , höjd: 1,8 cm, kant djup: 1,3 cm, kant tjocklek: 1,0 cm, inner diameter: 19,2 cm, mjukhet: 4,65kg och kant konfiguration: 56,25mm.

Latitude 64´s hemsida.
07-03-26 - Discgolf + Nintendo
På varuhuskedjan Wallmarts webbutik kan man nu förhandsboka ett nytt discgolf spel till Nintendo DS. Releasedatum är satt till 070516.

Spelföretaget Destination Software Inc. släpper i maj ett discgolfspel till Nintendo DS som man tagit fram i samarbete med Wham-O. Spelet heter Frisbee Disc Freestyle / Frisbee Disc Golf. Vi har i dag inte någon mer information om spelet.

Spelet kostar ca 150 kr och går att förhandsboka här >>
07-03-26 - EM till Tysklad 08
I år spelas EM i Belgien men för er som inte kommer dit finns en ny chans nästa år då EM spelas i Söhnstetten, Tyskland.

EM styrs och kontrolleras av en grupp som går under namnet DG Europe och som består av en representant från vart och ett av Europas länder där discgolf idag finns organiserat. Efter att denna grupp under några veckor har behandlat de inkomna ansökningarna stod det idag, när röstningen stängdes, klart att Söhnstetten vunnit med röstsiffrorna 7-6 över den enda andra konkurrenten Genève, Schweiz. 3 länder avstod från att rösta.

Läs den vinnande ansökan här >>
07-03-23 - Ny bana i Skåne
Skånes nionde discgolfbana kommer att invigas den 31 mars i Eslöv.

Det är en 18-hålsbana som är placerad i en naturskön miljö som varierar från relativt öppen parkterräng till tätare skogsvegetation. Lövskogsterräng dominerar på banan och här finns även vattenhinder på ett av hålen. Banan är centralt belägen i Eslöv därför kan det vara viss risk för konflikter med parkbesökare.

Banan är relativt kort. Längsta hål är 120 meter och medellängden är 75 meter

Invigningstävlingen är som sagt lördag den 31 mars med samling kl 13 vid ”Våfflan”. Banan är belägen vid Skytteskogen.
07-03-23 - Latitude 64 Spike
Nyheter från Skellefteå företaget:

Spike kommer att släppas i både i Zero-line (putter/inspel) och i Grip-line (Korta drives). Discen hamnar mellan Sinus och Medius i Latitudes utbud. Spike är en stabil flygare och kommer ha samma grepp-zoner (Traction zones) som Sinus. Discen kommer ha ett relativt grunt grepp och mjuka kanter för att förhindra att discen ”fastnar” i handen. Discen är inskickad till PDGA för godkännande i veckan.

Vision har vi berättat om tidigare, den blev PDGA godkänd redan i början av januari, men nu är det dags för lansering. Understabila Vision kommer släppas den nya plasten Opto-line som skall vara mycket hållbar.

Latitude 64 har även börjat leverera sin korg ”Pro Basket”. Priset hamnar på ca 3000 kr för enstaka korgar. Korgen är inte godkänd för tävlingsspel av PDGA ännu.

Latitude 64´s hemsida.
07-03-22 - Gateway/Quest nytt
DGS fick felaktig information tidigare, här kommer korrigerade nyheter.

Gateway jobbar på tre nya drivers som lär dyka upp under våren:

Drivern Blast DT är en kombination av Speed Demon DT underdel och toppen från Blurr. Resultatet är enligt Gateway en mycket snabb och lätt understabil driver.

Diablo DT bygger på drivern Raging Inferno DT, den har fått en lite tjockare vinge och topp. Ändringarna gör discen mer lättkontrollerad och den klarar av trädträffar och liknande bättre än föregångarn. Dessutom är gropmönstret under vingen ändrat, fler gropar ger mer yta och mindre platt yta, det ger enligt David McCormack mer lyft, mindre luftmotstånd och en snabbare och längre flykt. Flygegenskaperna blir understabila liknande exempelvis Innova Valkyrie.

Sist ut är en driver med arbetsnamnet Assassin som bygger på Inferno. Man har gett Inferno en lite tjockare vinge och topp, dessutom är toppen något sänkt vilket ger en grundare rim. Flygegenskaperna skall bli klart åt det stabilare hållet och David drar paralleller med Innova Teebird.

Blurr och Rage som vi skrivit om tidigare släpps till butikerna denna vecka.

Gateways nya site öppnar inom kort.
07-03-21 - PDGA gick plus 06
PDGA har i dagarna släppt sitt resultat för 2006 vilket visar på en vinst på närmare 250 000 kr vilket kan jämföras med en förlust på 220 000 kr under 2005. I budgeten för 2007 siktar man på en vinst på 280 000 kr där man hoppas på ett ökat medlemsantal under året.

De största utgifterna för PDGA är idag de fem heltidsanställa medarbetarna samt alla förmåner som ges till medlemmarna. De största intäkterna kommer självklart från medlemmarna som under 2006 stod för 3,3 miljoner kronor.

Läs mer om PDGAs resultat och budget här >>
07-03-21 - Veckans discgolfare
Microtel Inns & Suites har tagit ett steg längre i sitt samarbete med PDGA och skänker nu 45000 kr till sitt pris Microtel Disc Golfer of the Week. Man kommer under 30 veckor uppmärksamma 30 PDGA medlemmar som gjort något extra för att stödja och utveckla sporten. Vinnaren varje vecka får utöver äran $ 100 dollar. Varje år utses sedan en vinnare av Microtel Disc Golfer of the Year där man under USDGC får motta $ 1000 dollar.

Vet du med dig att du känner en person som get mycket till sporten kan du gå in och nominera honom eller henne på länken nedan.

Link to Microtel Disc Golfer of the Week
07-03-19 - Innova TL & FL
PDGA har under första kvartalet godkänt Innova modellerna TL (Teebird L) och FL (Firebird L). Vad nu då säger vän av ordning, discarna har funnits med i åratal? Jo så här är det, Innova har valt att profilera modellerna under eget namn, så att säga ge TL och FL en egen identitet och det innebär att discarna måste testas separat också.

Man undrar i sitt stilla sinne - Vad kommer hända med exempelvis Gremlin och SL (Starfire L), de finns inte med i PDGA´s lista !?
07-03-19 - Discmania´s team
Discmania utökar sitt team inför discgolf säsong 2007. Teamet består i år av Jesper Lundmark, Markus Källström, Timo Pursio, Anders Svärd, Jesper Gormsen, Espen Mökkelgjerd och Calle Ulvinen.
07-03-16 - Anmälan Malmö
Det går nu att anmäla sig till Malmö Open som spelas 16-17 juni på Bulltofta Discgolf Bana. Tävlingen ingår i Svenska Mästerskaps Touren i Discgolf som består av fyra tävlingar runt om i Sverige. De övriga är Göteborg Discgolf Open 28-29 april, Falköping Open 12-13 maj och Twin Lake Annual 21-22 juli.

Besök tävlingens hemsida >>
07-03-15 - Discraft ESP XL
Då var det dags, klassikern XL släpps i ”Elite Special”-plasten! Drivern XL har varit med sen 1998 och är fortfarande en omtyckt driver.

Midrange-discen Meteor som var förra årets ”Ace Race-disc” läggs nu också in Discrafts ESP-serie.

Båda discarna på väg ut till butikerna, du hittar dem där under mitten av nästa vecka.
07-03-13 - Våren är på gång!
Nu har våren kommit till stora delar av discgolfsverige.
17 grader uppmätta i Småland och snösmältning i Norrland. Majoriteten av Sveriges banor är öppna för spel året om, men nu har dom flesta även barmark och mer discgolfvänliga temperaturer.

Ett säkert vårtecken är säsongsstarten på Järva Discgolf Park i Stockholm som sker nu på lördag den 17 mars.
Järva Discgolf Park >>

Säsongspremiären på Discgolf Terminalen i Skellefteå lär dock dröja ytterligare ett antal veckor.

Läs mer om Sveriges banor här:
Discgolfswedens banguide >>
Discgolfguide.se >>
07-03-13 - Lazerline
Gateway/Quest jobbar på en serie discar kallad Lazerline. Alla discar kan räknas som stabila och designade att ha en viss räckvidd som i bollgolf. De kommer att vara numrerade efter den ungefärliga räckvidden, exempelvis 10 M, 25 M, 100 M osv. Gateway/Quest använder sig Dimple-teknologin och en del nytänkande när det gäller discprofilen. Det är inte klart när discarna skall släppas ut till spelarna, man testar fortfarande och vill ha hela setet klart innan man lanserar dem.

Inom kort kommer modellerna Backbone och Wildfire samt Inferno och Raging Inferno i lägre vikter, mellan 105-150gr. Discarna släpptes i USA under veckan.

Gateway/Quest informerar om att discen Cyclops är borta ur sortimenten, men den kan mycket väl släppas i framtiden i ett omarbetat utförande.
07-03-12 - Discmania PD dröjer
Discmania meddelar och beklagar att lanseringen av deras Powerdriver PD är uppskjuten.
PD klarade varken av PDGA´s eller Discmanias egna tester.

PD kommer omarbetas och släppas senare i vår.
07-03-12 - Gateway nytt
Rage och Warlock har funnits ute på marknaden ett tag, men har först nu i veckan blivit godkända av PDGA.

Rage är en Spirit där man har satt på Blurr-toppen och fått fram en lite snällare mindre överstabil driver. 21,4cm i diameter, bred rim 2,2 cm och en kant på 26,25mm.

Puttern Warlock är i princip en Wizard utan läpp, vilken ger discen en något mindre stabil flykt, påminner en del om Aviar Putter i luften.

Inom kort kommer även midrange modellerna Element, Element X samt drivern Speed Demon DT i lägre vikter, mellan 105-150gr. Enligt Gateway är dessa modeller mycket lättare att kasta för nybörjare och spelare med "lite kraft" i kastarmen.

Gateways nya site öppnar inom kort.
07-03-11 - British Open avgjort
Årets första deltävlingen i Eurotour; British Open, vanns av Fernando Brown England. Browns segermarginal blev hela 7 kast. Delad tvåa blev Christian Sandström och Timo Pursio från Finland. Anders Swärd slutade fyra.

I damklassen vann Carrie Berlogar, USA, före Anne Matilainen, Finland och Birgitta Lagerholm på tredje plats. Berlogars segermarginal blev 10 kast.

Christer Köhler vann master-klassen 9 kast före Martin Frederiksen, Danmark.

Resultat >>
British Open >>
Eurotour >>
07-03-09 - Discmania utökar
Nästa vecka kompletterar Discmania sitt utbud och nu får man ihop en komplett ”bag”. Discarna släpps nästa fredag den 16/3 i Nordamerika och i början av april kan du hitta dem i våra butiker. Discarna är liksom MD1 designade av Dave Dunipace och tillverkade av Innova.

Discmania P1 är en stabil putter (Speed 2, glide 3, turn 0 och fade 0). Kommer att släppas i både D- resp S-plast(Motsvarar Innovas Dx- och Star-plast), kommer att finnas tillgänglig i vikter mellan 150-175gram. Discmania menar att P1 är i första hand en putter, men fungerar bra till inspel också.

Kontroll drivern Discmania CD, är en relativt stabil disc (Speed 9, glide 5, turn -1 och fade 2). Kommer även den släppas i både D- resp S-plast och i vikter mellan 150-175gram. Discmania skriver att CD är en mycket pålitlig driver i de flesta vindförhållande, håller sin linje oavsett om den kastas ut rakt, med hyzer eller anhyzer.

Sist men inte minst har vi drivern Discmania PD, Power Driver, en överstabil driver (Speed 9, glide 4, turn 0 och fade 3). Liksom P1 och CD kommer den i D- resp S-plast och i vikter mellan 150-175gram. En disc för golfaren med mycket kraft i armen, bra i kraftiga vindar och perfekt för långa S-kurvor.

Discmanias hemsida
07-03-08 - Eurotour börjar
Nu i helgen börjar Eurotour med British Open i Colchester utanför London.

Det är ett stort svenskt intresse för tävlingen med hela 24 deltagare, varav 4 damer. Sverige är faktiskt landet med flest deltagare i tävlingen!

Förra årets vinnare Christian Sandström finns på plats, liksom även fjolårets tvåa och trea Emil Isaksson och Anders Källström.

Eurotour har tio deltävlingar varav två svenska; Stockholm Discgolf Open och Skellefteå Open.

Resultat >>
Eurotour >>
British Open >>
07-03-07 - Sirius Sentinel MF
Inom kort kommer Millennium släppa sin mid-range Sentinel MF (Medium Fade) i Sirius plasten. Sirius är Millenniums namn på Star/Special Blend plasten.

Sentinel MF har funnits med sen 1998 då den släpptes i en begränsad upplaga av 5000ex. Släpptes även i Millenniums Quantum-plast i maj 2004.

Millenniums hemsida.
07-03-06 - Daredevil trio
Nu är det dags för Daredevil att släppa den första omgången golf discarna, gemensamt för dem är att de kommer att finnas i en hållbar högkvalitets plast liknande Champion eller Z. Discarna släpps bara i en färg, man vill antagligen slippa diskussionerna om att olika färger har olika flygegenskaper. Gemensamt för dem är också att holländaren John Notenboom står för designen av trycken.

Först ut är den överstabila och förutsägbara drivern Wolverine (Järv), 21,2 cm i diameter och med kantkonfiguration på 27,00. Kommer endast finnas i gult och i vikter mellan 170 och 172gram.

Den mer nybörjarvänliga stabila drivern Timber wolf (Amerikansk gråvarg, en mindre variant av våran gråvarg) är 21,1 cm i diameter och har en kantkonfiguration på 27,00. Kommer att finnas i orange och i vikter mellan 170 och 172gram. Tillverkas i en mycket flexibel plast-variant.

Tredje discen ut är Beaver (Bäver), det är en inspel/ mid-range disc, 21,2 cm i diameter och med kantkonfiguration på 50,50. Kommer att finnas i limegrön och i vikter mellan 173 och 175gram. Tillverkas i en extremt flexibel plastvariant.

Drivern Swift Fox och puttern Woodchuck dröjer ett tag till.

Mer info dyker upp inom kort på Daredevils hemsida.
07-03-05 - PDGA National Tour
PDGA National Tour 2007 startade i helgen i Scottsdale strax utanför Phoenix i Arizona.
Dave Feldberg vann premiärtävlingen the Memorial med tre kasts marginal till tvåan Ken Climo. Des Reading vann damklassen.

Proklassen spelade på Fountain Hills banan.
PDGA National Tour består av 14 deltävlingar i USA och Kanada. Touren inkluderar PDGA-VM, the United States Disc Golf Championship och the United States Women’s Disc Golf Championship.

Nästa deltävling på touren är Bowling green, 14-15 april.

PDGA National Tour >>
Resultat>>
Videos på Discgolf TV>>
07-03-05 - TV bevakning EO07
European Open har gjort klart att tre olika TV-stationer/producenter kommer att bevaka årets tävling. Dessa är YLE som är en nationell kanal i Finland, HYZERTV från Tyskland och Discgolftv.com från USA. European Open kommer även att starta en egen webbaserad TV-kanal, European Open TV. Med denna mediabevakning vill European Open ta ytterligare ett steg framåt för att promota discgolf både nationellt och internationellt. – Having filming crews from US and Germany is important to make truly international event! säger Visa Ruuhinen, Press Manager för European Open.
07-03-05 - DGS på engelska
Nu finns discgolfsweden även på engelska! Eftersom mycket av materialet på discgolfsweden är av intresse även utanför Sveriges gränser har vi nu öppnat upp en engelsk version. Idag finns t.ex. nyheter, vår golfdiscdatabas och tävlingskalendern tillgänglig på engelska för utländska spelare. Översättning av det svenska materialet kommer löpande ske så att du tillslut hittar allt på både svenska och engelska.

För att komma in på vår engelska lättast klickar du på den amerikanska flaggan högst upp till höger på sidan.

Discgolfsweden på engelska >>
07-03-05 - Få en plats i USDGC
Att vinna USDGC kommer att ge dig en av de mest prestigefyllda titlarna du kan få inom discgolf. USDGC har spelats sedan 1999 och tävlingen är världsledande på många områden som arrangemang och prispengar. Det är än så länge endast tre spelare som lyckats att vinna USDGC och dessa tre är Ken Climo (99, 00, 02, 04), Barry Schultz (01, 03, 06) and Dave Feldberg (05).

I British Open som spelas nu i helgen kommer fem spelare kvalificera sig och ha möjlighet att delta i USDGC 2007 och då ha chansen att vinna mycket pengar och äran. Vår reporter Emil Isaksson har haft ett litet samtal med TD Jonathan Poole och frågat honom varför Europeiska spelare ska vilja spela USDGC 2007.

EI Why should the European players come to USDGC this year?

JP I believe European players should attend the USDGC because it is one of the strongest fields of the season, if not the strongest. The USDGC is also one of the more visible events in the world. It is a great opportunity for European players to show how talented their golfers have become. I would think every pro in Europe would be gunning to claim the "American" title. A European victory would be among the most significant news in disc golf history.

EI Will they meet anything new spectacular on USDGC 2007?

JP It's a bit early to promise anything spectacular that is new from previous years. History should suggest however, that we will unveil a surprise of some sort. I am always looking to up the ante.

EI Do you have anything you want to say to those European Players in British Open 2007 that wants a spot in USDGC 2007?

JP We have built a stage where disc golfers can achieve superstar status. Winning here is perhaps the greatest challenge a player can face. True competitors, regardless of where they are from, would simply never shy away from an opportunity of that magnitude. For international competitors the reward is even greater. There can only be one, first time Champion from another country. Who wouldn't want to be the one to make that mark in history?

Om du vill veta mer om USDGC kan du besöka deras hemsidahär >>
07-03-05 - Innova nytt mars
Först ut under mars är Innovas nya medeldistans drivern Kite i Dx-plast. Innova kallar discen för en ”a very long mid-range”, dvs den skulle kunna klassificeras som en vanlig driver,. Den har en lätt understabil flykt (Speed 5, Glide 5, Turn –3 och Fade 1), den höga domen ger också discen bra glid och Kite skall även fungerar bra som roller. Discen kommer finnas i vikter mellan 150 och 175gram.

Årets Super Roc släpp blir som TFR (Tournament FundRaiser) för att dra in pengar till 2007 PDGA Amateur World Championships. Discen släpps i den lite gummi-aktiga Star-plasten och första omgången som är vanligt endast tillverkad i 1000 exemplar.

Release datum för 2007 USDGC Roc är satt till den 3:e april!
Forum
Nyheter
04-21 SDGF
04-07 Registrering fixad!
03-04 Fyra Westside ess
02-26 Knight & Falchion
12-10 DGS Forum
09-01 Mystere & Savant
08-08 PDGA VM dag 4
08-07 PDGA-VM
06-11 Innova Colt
06-11 Raketen godkänd
Fler nyheter >>
Artiklar
12-28 Året som gick — 2012
12-23 Året som gick — 2011
12-21 Året som gick — 2010
11-04 Discgolfsweden testar
01-01 Året som gick — 2007
01-14 Året som gick — 2006
11-05 Böglobbyn på SVT
10-19 Sagan om Serpent Hill
08-20 Tredje gången gillt
07-06 Island-Finland: 1-1
Fler artiklar >>

Juho Rantalaiho, European Open 2009
Juho Rantalaiho, European Open 2009

Kalle Arnby i Scandinavian Open 2008
Kalle Arnby i Scandinavian Open 2008
Annons
innovastore.se
powergrip.fi - Nätbutik för Discgolf
annons