Svenska English
Startsidan Discgolf Discar Nyheter Artiklar Tävlingar Banor Länkar Forum
Nyhetsarkiv
2017
2016
April
Mars
Februari
2015
December
September
Augusti
Juni
Maj
April
Mars
2014
December
November
Oktober
September
Augusti
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2013
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2012
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2011
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2010
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2009
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2008
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2007
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2006
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2005
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Mars
Februari
Januari
2004
December
November
Oktober
September
Augusti
Juli
Juni
Maj
April
Nyheter
08-07-28 - Jenkins andra i PNT
Vibram Open vanns av Avery Jenkins som därmed tog sin andra PDGA National Tour-seger för i år. På andra plats, sju kast efter segraren kom David Feldberg. Eric McCabe och Geoff Bennett delade på tredjeplatsen.

I damklassen vann Valarie Jenkins tre kast före Angela Tschiggfrie. Des Reading och Carrie Berlogar delade på tredjeplatsen.

Detta var den sista ”normala” tävlingen i PNT i år. Nu återstår endast mästerskap och majors. Nästa deltävling är VM som spelas i Michigan 9-16 augusti.

Resultat>>

PDGA National Tour>>

Discgolf VM>>
08-07-21 - Jesper vann SO2008
Hemmasonen och en av favoriterna Jesper Lundmark höll hela vägen in i mål i Scandinavian Open 2008 i Skellefteå. Han inte bara vann utan han vann ganska komfortabelt över världseliten. Jesper var hela 8 kast före dom delade tvåorna, Nathan Doss och David Feldberg, båda USA. Fyra kom ännu en amerikan, Avery Jenkins genom att spela sig ikapp och förbi Jussi Meresmaa och Christian Sandström, dom senare delade 5:e platsen.

I damklassen segrade Valarie Jenkins med 6 kast marginal till Birgitta Lagerholm. Birgitta var i sin tur 7 kast för amerikanskan Carrie Berlogar. Den unga lovande Ragna Bygde kom på 4:e plats.

I Master blev det mest dramatiskt då Jonas Lindholm och Peter Bygde hade en långdragen batalj med endast ett kast skillnad under i princip hela finalrundan. Jonas hade dock nerverna på rätt ställe och kunde hålla undan och vinna med endast ett kasts marginal. Trea kom amerikanen Terry Roddy och fyra Kari Vesala från Finland.

Tävlingen som sådan blev en succé för arrangerande Skellefteå Discgolf. Solen sken under hela finaldagen och publiken strömmade till och var förmodligen den största i discgolfsammanhang på årtionden. Ca. 7-800 åskådare följde och applåderade fram Jesper till segern.
08-07-19 - SO2008 Dag 3
Dax att summera intrycken från dag 3. Före varje spelare gjorde sitt utkast på hål 1 så presenterade SFF´s ordförande Johan Robertsson varje spelare i sin microfon. Detta gjorde säkert en del extra nervösa och kanske fick ett extra härligt släpp rakt in i skogen som första drive. Bortsett från det så har Jesper Lundmark fortfarande allt i sina egna händer genom att återigen spela någorlunda stabilt fast det syntes att det knackade lite både här och där. Jesper leder nu med 4 kast före duon Nathan Doss och Dave Feldberg. Bakom dom skuggar Jussi Meresmaa som gjorde dagens bästa runda på 58 kast. Halva rundan för toppgruppen spelades i regn och andra halvan i solsken. Spelet var som sagt lite nervigt både här och där och rätt grova misstag kunde den hundrataliga publiken få se.

I masterklassen håller fortfarande Jonas Lindholm greppet om tävlingen. Han spelade en 67 runda vilket var samma score som tvåan Peter Bygde kom in på. Peter hade en egen privat show på hål 8 då nerverna kröp utanpå skjortan. Publiken som gärna samlas till ställen där man får se folk lida bidrog säkert också till att Peter missade mandatoryporten ett antal gånger och fick en 9:a på hålet. Terry Roddy från USA tog tillfället i akt att gå ikapp Kari Vesala då han sviktade betänkligt i sitt spel. Terry gjorde en 65 runda vilket var den bästa master-rundan för dagen. Han ligger nu delad fyra med Kari.

I damklassen så är det fortfarande fördel Valarie Jenkins som spelade en hyfsat säker 68 runda. Vår allas egna Birgitta Lagerholm fick problem på hål 2 där hon gjorde en 8:a Det omkullkastade hennes planer på att ta ikapp Valarie. Birgitta är dock nöjd med sitt övriga spel och ser fortfarande chansen att gå ikapp. Bigge gjorde idag en 71 runda trots sin 8:a och ligger 6 kast efter Valarie. På delad 3:e plats hittar vi Ragna Bygde och Carrie Berlogar. Dessa ligger 4 kast efter Birgitta och 10 kast efter Valarie.

Dagen avslutades med spelarmiddag där det bjöds på Souvas och Vaniljglass med hjortronsylt.

>>>RESULTAT
08-07-18 - SO2008 Dag 2
Dag 2 bjöd på mer vind, mindre regn och bra discgolf!

Anders Källström är nog dagens namn genom att förbättra sin första runda med inte mindre än 14 kast. 73 på första rundan följdes idag upp med en 59:a! Undrar vad karln åt till frukost? Annars så rycker dom förväntade toppspelarna i openklassen genom att spela "vulgär" discgolf. Idag så var Nathan Doss på spelhumör och dunkade in en 56 runda trots att han missade mandatory på hål 8. Jesper Lundmark och världsettan David Feldberg hade en batalj hela vägen runt där först Jesper ryckte åt sig en 3-kast ledning på första hålen men sedan tappade allt på back-nine. Feldberg tar slutligen in ett kast på Jesper i totalen och skuggar nu endast 2 kast bakom ledande Lundmark. Doss ligger 4 efter Jesper.

I damernas division ser Bigge Lagerholm att spänningen finns kvar genom att klämma till med en 67 runda samtidigt som ledande Valarie Jenkins gör en sämre insats och kommer in på en 71 runda. Bigge ligger nu 3 kast efter Valarie och det är sannerligen inte mycket på den relativt svåra banan. Ragna Bygde gör också en bra andra runda och tar även hon in 2 kast på ledarinnan men ligger i sammandraget 6 kast efter Valarie.

I Masterklassen så befäster Jonas Lindholm sin ledning och utökar den till 3 kast före Peter Bygde. Kari Vesala går dock dagens bästa runda i masterklassen och kommer in på en finfin 63 runda. Jonas leder med 3 kast före Peter, som i sin tur är 2 kast före Kari.

Hål 8 har fällt sina offer idag och smärtsamt fick publiken uppleva och se 2 st. 11:or på detta hål samt någon 10:a
Även hål 2 verkar vilja sätta error i huvudet på folk som tar 8:or på ett hål som är 69m långt.

Hittils är det endast Jesper Lundmark som gjort en Eagle på det 350m långa hål 1. Eagleklubben verkar således inte bli särskilt stor detta år...

Bilder från tävlingen finner du här>> Norran

>>>Resultat
08-07-17 - SO 2008 Dag 1
Så har tävlingen äntligen startat! och som den startade! Den sent anmälde Christian Sandström får en tidig tee-time och tar vara på den på bästa sätt genom att "skjuta" en 59 runda. Den rundan satte press på dom övriga toppspelarna som visste vad som väntade. Hemmasonen Jesper Lundmark är dock inte sen att svara på Christians eminenta start och startar dagen med att göra en Eagle på det långa och lite trixiga hål 1. Jesper spelar sedan felfri discgolf som bara en världsspelare kan göra och imponerar stort på hans medföljande publik. Jesper sätter nytt officielt banrekord på 55 kast vilket i dom flestas ögon är grymt bra. Ken Climo börjar dagen svagt och spenderar det mesta av hål 1 i ruffen och följer sedan upp rundan med ett antal misslyckade kast och kommer in på en i hans ögon sett en medioker 66 runda. Världsettan Dave Feldberg erkände efter sin runda att han hört om Jespers fantastiska runda och även Cristians och kände att han var tvungen att leverera direkt från start. Han knackade lite här och där men lyckades ändå bita ihop och göra en mycket bra runda på 58 kast.

I damklassen spelade världsmästarinnan Valarie Jenkins strålande och kom in på en finfin 66 runda. Men trots det så ligger Sveriges egna Angelica Frantz endast 3 kast efter på 69.

Väderförhållanden har varit lite ojämna, alltifrån sol till ganska kraftigt regnande, dock lite vind.
08-07-16 - Scandinavian Open
Majortävlingen Scandinavian Open i Skellefteå närmar sig med stormsteg och nu är i princip alla spelare på plats för att träna in sig på den svåra och utmanande banan. Arrangemanget gjorde en liten tjuvstart redan igår då arrangören Skellefteå Discgolf öppnade upp med den sk. FörFesten. Några hundra personer käkade, lyssnade på livemusik och minglade tillsammans långt in på småtimmarna.
Guden Ken Climo trivs väldigt bra på inspelningen av banan och sa i en tidningsintervju igår att banan var var en av dom bästa han spelat samt låg topp 5 i världen, vilket arrangören naturligtvis uppskattade oerhört. I dagens "Norran" kan ni läsa en intevju med Ken.
Tidningen Norra Västerbotten>>

Favoriterna till att vinna tävlingen baserat på spelstil är följande. Ken Climo, Steve Brinster, Jesper Lundmark samt Världsettan David Feldberg. Den sistnämnde menar att banan favoriserar honom eftersom han anser sig behärska placeringsspelet riktigt bra, så han tror själv på seger. Discgolfsweden tippar dock att Jesper Lundmark eller Ken Climo vinner tävlingen!
08-07-13 - Lundmarks fjärde
Jesper Lundmark vann sin fjärde Stockholm Discgolf Open seger i och med helgens vinst. Trots mycket hård konkurrens vann Jesper med hela nio kasts marginal till regerande världsmästaren Nathan Doss och 12-faldige världsmästaren Ken Climo som delade på andraplatsen.

I damklassen vann Birgitta Lagerholm före regerande världsmästaren Valarie Jenkins.

Trots det stora inslaget av internationella spelare från 13 länder blev SDGO en svensk framgång med segrar i fem av sex klasser. Förutom ovan nämnda vann Ruben Smedberg herrjuniorklassen, Oscar Stenfelt pojkjuniorklassen och Dan Johansson masterklassen. Endast i Grand Masterklassen blev det utländsk seger genom Mark Hauser från USA.

207 spelare deltog vilket är det största deltagarantalet på en svensk discgolftävling någonsin.

Resultat>>

SDGO>>
08-07-09 - Trettionde SDGO
Nu i helgen 12-13 juli spelas Stockholm Discgolf Open för trettionde gången. Omkring 200 spelare från 13 länder kommer till tävlingsbanan Järva Discgolf Park. Bland deltagarna finns; Ken Climo, USA, världens bäste discgolfare genom tiderna med 12 VM guld, Nathan Doss, USA, regerande världsmästare, Jesper Lundmark, europaetta, Valarie Jenkins, USA, regerande världmästarinna och Birgitta Lagerholm, europaetta.

Läs mer om tävlingen på
SDGO´s website>>
08-07-09 - Helios plus
Helios plus
Kanadensiska Snap Discsports har på gång en klart stabilare variant av sin nya driver Helios. Den är märkt med ett ”+” och kommer att börja säljas inom kort.
Discen släpps inom kort i den Star/ESP liknande plasten FGR (Fire Grade Resin). Den finns i vikter mellan 150 gram till 180 gram.
Läs mer om Helios och Snap här.
08-07-08 - Quest AT Defender
Quest AT´s nya understabila driver, Defender, är på gång. Den har en relativt bred rim, golfbollsgropar både på ovansidan och under vingen, låg topp. Discen kommer först släppas i SRP plasten (Super Resilient Polymer ), men inom kort lär den komma även i Quest´s nya serie Premier. Defender är inte godkänd av PDGA ännu.

Drivern Scream har genomgått lite förändringar för att ge den mera stabilitet, tillgänglig i SRP plast.

Nyligen släpptes Quest´s bästsäljare Inferno i Premier plasten, man planerar att släppa alla sina drivers i Premier under 2008.

Man räknar med att släppa ut ytterligare 2-3 nya modeller på marknaden under 2008.

Läs mer om Defender och andra produkter från Quest AT här inom kort.
08-07-06 - Dahlgrenvinst i GO
Den tredje deltävlingen av fem i Svenska Mästerskapstouren i Discgolf (SMTD) spelades i helgen i Gävle.

Openklassen i Gefle Open vanns av Emil Dahlgren fyra kast före Mats Öberg som tog hem andraplatsen efter särspel mot Christian Sandström. Karl Arnby kom på fjärde plats, men leder trots detta i sammandraget.

I master-klassen vann Peter Bygde sex kast före Dan Johansson och trea blev Jonas Lindholm.

Damklassen vanns av Niloofar Mossavarrahmani, som var 19 kast före tvåan Camilla Jernberg, trea kom Karin Magnholt.

I herrjuniorklassen vann Ruben Smedberg, två kast före Oscar Stenfelt och med Mattias Sandkvist på tredje plats. Detta var Rubens tredje raka seger i SMTD i år vilket i praktiken gör honom till svensk mästare redan nu. Rubens resultat hade inneburit delad andraplats i openklassen!

Resultat>>

Nästa deltävling i SMTD är Stockholm Discgolf Open, 12-13 juli.

SDGO>>
08-07-03 - Discmania PD
Då är det äntligen dags för Powerdriver, PD, en överstabil driver som blir ett bra komplement till Discmanias övriga sortiment. Discen är liksom övriga Discmania utvecklade och designade tillsammans med Dave Dunipace och tillverkas av Innova. Liksom övriga discar I sortimentet lär den komma ut i D- resp S-plast och i vikter mellan 150-175gram. En disc för golfaren med mycket kraft i armen, bra i kraftiga vindar och perfekt för långa S-kurvor stod i Discmanias press-release från förra året. Påminde en faktiskt en hel del om Firebird då. Lanseringsdatum är inte känt.

Discen var som sagt på gång redan under förra året , men den klarade inte av PDGA-kraven, den var lite för spetsig, dagens PD har inga såna problem, ”spetsigheten” 48,25 . Diametern är 21,1cm, innerdiameter 17,3, höjd 1,7 cm, rimdjup, 1,2 cm, rim tjocklek 1,9 cm och flexibilitet 11.11 kg.

Mer info om discar från Discmania hittar du här.
08-07-01 - Pursio i Helsinki
Eurotour fortsatte i helgen med Tali Open i Helsinki. Timo Pursio vann övertygande och tog ett steg närmare totalsegern i Eurotour. Tvåa kom Jalle Stoor och trea blev Artuu Sikanen. Samtliga topp tre från Finland. Bäste svensk blev Anders Källström på delad nionde plats.

Även i damklassen blev det topp tre från Finland. Anne Matilainen vann och ligger nu väldigt bra till för en Eurotourseger totalt. Jenni Laakso kom tvåa och Vilja Huldén slutade trea. Emelie Åström blev bäste svenska på fjärde plats.

Resultat>>

Nästa deltävling i Eurotour är Stockholm Discgolf Open 12-13 juli.

SDGO>>

Eurotour>>
Forum
Nyheter
04-21 SDGF
04-07 Registrering fixad!
03-04 Fyra Westside ess
02-26 Knight & Falchion
12-10 DGS Forum
09-01 Mystere & Savant
08-08 PDGA VM dag 4
08-07 PDGA-VM
06-11 Innova Colt
06-11 Raketen godkänd
Fler nyheter >>
Artiklar
12-28 Året som gick — 2012
12-23 Året som gick — 2011
12-21 Året som gick — 2010
11-04 Discgolfsweden testar
01-01 Året som gick — 2007
01-14 Året som gick — 2006
11-05 Böglobbyn på SVT
10-19 Sagan om Serpent Hill
08-20 Tredje gången gillt
07-06 Island-Finland: 1-1
Fler artiklar >>

Thomas Wahlström i full sving<br/>
Foto: Jonas Rudholm
Thomas Wahlström i full sving
Foto: Jonas Rudholm

Henrik Wahlman och Andreas Köbi 2008
Henrik Wahlman och Andreas Köbi 2008
Annons
innovastore.se
powergrip.fi - Nätbutik för Discgolf
annons